TV műsor

Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.05.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon hullámzó frontrendszere Skandináviától a Baltikumon keresztül egészen a Mediterráneumig húzódik. A frontrendszer területén több a felhő, és csapadék is sok helyen előfordul. A Fekete-tenger térségében egy másik alacsony nyomású központ található, amelynek mentén szintén változékony az idő, arrafelé záporok teszik változatossá az időjárást.

A két rendszer között az Ural térségétől Közép-Európán át a Földközi-tengerig magasnyomás uralkodik, így a Kelet-európai-síkságon és a Földközi-tenger keleti medencéjében is túlnyomóan derült, száraz idő a jellemző. A Kárpát-medence időjárását kedden még ez az anticiklon alakítja, majd szerdán a fent említett hullámzó frontrendszer hazánkat is eléri.


Várható időjárás szerda estig:

-----------------------------

Napnyugtáig derült, száraz időre számíthatunk, legfeljebb helyenként lehet némi fátyolfelhő az égen. Estétől a Nyugat-Dunántúlon megnövekszik, éjjel meg is vastagszik a felhőzet, arrafelé hajnaltájt már záporeső, néhol zivatar is előfordulhat. Másutt felhőtlen lesz az éjjel, csapadék nem lesz.

Szerdán a front felhőzete tovább vonul északkelet felé, általában erősen felhős lesz az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Az északkeleti harmadban azonban délutánig túlnyomóan derült idő várható. A frontot többfelé zápor, zivatar kíséri, a délnyugati megyékben akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak.

Északkeleten csak késő délutántól valószínű csapadék. A többnyire mérsékelt vagy élénk déli, délkeleti szél kedden az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik, Sopron környékén viharossá is fokozódhat. Szerdán az élénk délkeleti szelet több helyen kísérik erős lökések, majd délnyugatira fordul és estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 16 fok között alakul, a derült északkeleti tájakon lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon 16, 21, a naposabb északkeleti tájakon 26, 28 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!