Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.06.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Skandináv-félszigettől Franciaországon át egészen az Ibériai-félszigetig egy hosszan elnyúló, hullámzó frontálzóna húzódik, amely csak lassan araszol kelet felé. A frontrendszer mentén sokfelé fordul elő az eső, zápor, előterében heves zivatarok pattannak ki. A Fekete-tenger fölött is található egy légörvény, amely a térségben és tágabb környezetében - például a Keleti-Kárpátok területén is - záporokat, zivatarokat okoz.

Közép- és Kelet-Európában magasnyomású képződmény hatására sokat süt a nap - sokfelé szinte zavartalanul - , és jobbára száraz az idő. Európa túlnyomó részén nyárias maximum-hőmérsékletek a jellemzőek, nagy területen mérnek 30 fokhoz közeli, illetve azt meghaladó csúcsértéket. Ennél jelentősen hűvösebb csupán a frontzónától nyugatra, északnyugatra van.

A Kárpát-medence a következő 36 órában továbbra is anticiklon peremén helyezkedik el, ugyanakkor szombaton egy magassági hidegörvény kelet felől megközelíti a térséget.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Sok napsütés várható péntek estig kevesebb, szombaton kissé több gomoly- és fátyolfelhővel, éjszaka pedig túlnyomóan derült időre számíthatunk. Szombat délelőttig számottevő csapadék nem várható. Később, a délutáni, esti órákban azonban már magasabbra törhet a gomolyfelhők egy része, amelyekből elsősorban a Dunától keletre helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Reggelig elsősorban a Fertő környékén és az északkeleti tájakon élénkül meg a keleties szél.

Szombaton főleg az Alföldön kísérhetik élénk lökések az északkeleti szelet, emellett zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 13 és 22 fok között alakul az északi völgyekben az alacsonyabb, a nagyobb városok belsejében és a vízpartok mentén a magasabb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 31 és 35 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!