Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.06.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk nyugati részének időjárása továbbra is változékony. Egy mély magassági teknő nyúlik le egészen az Ibériai-félszigetig, melytől keletre egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer helyezkedik el, amely Skóciától a Pireneusokig ér. A csapadékösszegek ezen a területen jellemzően 5 és 15 mm között változik.

Kelet-Európában jobbára nyugodt az idő egy nagykiterjedésű anticiklon hatására. Ezen a területen sokat süt a nap és jellemzően csapadék sem esik, csak lokálisan alakulnak ki záporok, zivatarok. Ez alól kivételt képez Közép-Európa középső része, ott ugyanis egy peremhullám hatására heves zivatarok alakultak ki, melyeket felhőszakadás és egyes helyeken szignifikáns méretű jég kísért.

A hullámzó front és az anticiklon peremén dél felől továbbra is meleg levegő áramlik egészen a sarkkörön túlra, ennek köszönhetően a Skandináv félsziget legészakibb részein is néhol 30 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence jelenleg a front előterében helyezkedik el, dél felől csütörtökön délután és pénteken napközben még meleg levegő áramlik. A meleg levegőben pénteken elsősorban az Alföldön alakulhatnak ki záporok, zivatarok, este hidegfront érkezik északnyugat felől, így némileg mérséklődik majd a hőség.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------


Csütörtök délután napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, legfeljebb néhány zápor, zivatar fordulhat elő nagyobb eséllyel a Dél-Alföldön. Éjszaka derült, csapadékmentes idő várható.

Pénteken a keleti megyékben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, ott a késő délutáni óráktól szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Este északnyugat felől hidegfront érkezik, ezért elsősorban a nyugati megyékben növekszik meg a felhőzet és zápor, zivatar előfordulhat.

Csütörtök délután a délkeletei, pénteken a délnyugati szelet élénk lökések kísérhetik, majd a front érkezésével a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Zivatar környezetében is előfordulhat erős, viharos széllökés.


A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hidegebb is lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 33 és 39 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!