Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.12.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünkön említést érdemlő magasnyomást csupán a Kaszpi-tengertől északra, északnyugatra, valamint a nyugati partvidék fölött lehet találni, ezeken a tájakon csendes az idő. A szárazföld túlnyomó részének időjárását ciklonok, valamint a hozzájuk tartozó frontálzónák alakítják - egy ilyen, hosszan elnyúló frontrendszer húzódik a Baltikumtól Ukrajnán és a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig, ez választja el a tőle északra húzódó hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget a mediterrán térségben elhelyezkedő jóval enyhébb levegőtől. Emiatt ettől a frontrendszertől északra már egyre inkább a havazás, valamint a téli idő a jellemző, míg délebbre az eső esik, helyenként zivatarok is kialakulnak.

A Kárpát-medence a következő 36 órában egyre inkább az említett frontrendszer délnyugati ágán található mediterrán ciklon előoldalára kerül, emiatt egyre nagyobb nedvességtartamú, igen enyhe légtömeg áramlik fölénk.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Sok lesz a felhő: átmeneti szakadozások inkább csak reggelig lehetnek, addig inkább csak időszakos, gyenge csapadék fordulhat elő (leginkább eső, a köddel, rétegfelhőzettel borított tájakon szitálás, esetleg ónos szitálás, hószállingózás). Péntekre azonban mindenütt záródik a felhőtakaró, miközben a délnyugat felől érkező terebélyes csapadékrendszer a nap folyamán szinte az egész országra átterjed: sokfelé várható eső, zápor, az esti, késő esti órákban akár zivatar is kialakulhat. Ekkor nagy területen kiadós mennyiség valószínű.

Éjjel átmenetileg ismét terjeszkedik a köd, illetve a rétegfelhőzet, amely pénteken viszonylag gyorsan megszűnik. Az ország nagyobb részén általában mérsékelt marad a légáramlás, ugyanakkor holnap főként a Dél-Alföldön nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések a déli, délkeleti szelet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5 fok között várható, amely helyenként már a késő esti órákig beállhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken északon és nyugaton 3 és 7, másutt 7 és 12 fok között valószínű. Több helyen az esti órákban állhat be a maximum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!