Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.26

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Alapvetően ciklonok és frontjaik határozzák meg kontinensünk nagyobb részének időjárását, így Nyugat-Európában, a mediterrán térségben és a Fekete-tenger mentén is többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Nem egy helyről jelentős, 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget is jelentettek.

Ugyanakkor nagyjából a Finnországtól a Kárpát-medencéig húzódó tengely mentén anticiklonális hatások érvényesülnek, így errefelé naposabb, de az északias áramlás hatására hűvösebb is az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Rajna és a Dnyeper közti országokban 10 fok körül, inkább az alatt alakul, de igazán meleg általában még a Földközi-tenger mentén sincs, csak az Égei-tenger környékén mérnek 22, 23 fok körüli csúcsértékeket.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását a nyugat-európai ciklon előoldalán érkező egyre melegebb levegő alakítja, majd szerda este, éjjel megérkezik a ciklon hidegfrontja is a Kárpát-medence fölé.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------


Kedden döntően fátyolfelhős lesz az ég, de este, éjszaka átmenetileg nagyobb területen is erősen felhős lehet az ég.

Szerdán változó vastagságú és mennyiségű felhőzet várható több-kevesebb napsütéssel, majd estétől délnyugat felől beborul az ég. Szerda délutánig számottevő csapadék nem valószínű, szerdán késő délutántól, estétől azonban délnyugat felől a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, délnyugaton néhol zivatar is kialakulhat.

A délkeleti, déli szél kedden és szerdán napközben is többfelé megerősödik, sőt kedden a Dunántúl északi részein viharos széllökések is lesznek.



A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 4 és 10 fok között alakul, de a szélvédett, az éjszaka első felében még derült északkeleti tájakon fagypont körüli értékek is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 15 és 23 fok között valószínű, az Északi-középhegység északi oldalán lesz a leghűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!