Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.28

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Anticiklonális hatások csupán kontinensünk keleti szélén érvényesülnek, így arrafelé nyugodt, száraz és többnyire napos az idő, az éjszaka képződő ködfoltok pedig gyorsan feloszlanak napközben.

Szárazföldünk többi részén ciklonok és frontjaik teszik mozgalmassá, változékonnyá az időjárást. Eső, záporeső több helyen előfordul, de a Mediterráneumban, illetve Európa nyugati partvidékén zivatarok is kialakulnak. Halmazállapotot kevés helyen - a magasabb hegyekben, valamint Skandinávia északi részein - vált a csapadék. A Közép-Európán átívelő front előterében érkező meleg levegő egészen a Balti-tengerig elnyúlik, hatására a maximumok nagy területen meghaladják a 18, a Balkán-félszigeten a 25 fokot.

A Kárpát-medencét éjszaka egy újabb hidegfront éri el, ám pénteken markáns melegedés veszi kezdetét.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------


Délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és egyre több helyen, nagyobb eséllyel hazánk északi felében eső, záporeső is várható, helyenként az ég is megdörrenhet. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadék, felszakad a felhőzet, és kiderül az ég.

Péntek napközben átmenetileg megnövekedhet a gomoly- és fátyolfelhőzet, de emellett is legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű.

A délnyugati, nyugati szelet sokfelé kísérik erős, csütörtökön több helyen, pénteken főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések. Hajnalra átmenetileg veszít erejéből a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 18 és 25 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!