Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.18

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Kelet-európai-síkságon frontrendszer hullámzik, amely a Balkán-félszigetig húzódik. A front mentén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé fordul elő eső, zápor, az északi részén havazás is. Közép- és Nyugat-Európában elsősorban kisebb kiterjedésű záporok, hózáporok fordulnak elő, helyenként zivatar kíséretében. A frontálzóna két oldalán markáns hőmérséklet-különbség alakult ki. Attól keletre 20 fok felett, a Fekete-tenger partvidékén 25 fok felett alakult a csúcshőmérséklet, a fronttól nyugatra ezzel szemben csak 7, 15 fokot mérnek. Ez a hidegbetörés a kontinens nagy részét érintette, csupán a mediterrán térség maradt ki belőle. Napos, száraz idő csak az atlanti partvidék mentén van, ahova az óceán felől anticiklon nyúlik be.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg szárazabb légtömegek érkeznek, mindenhol több órára kisüt a nap, és csökken a csapadék esélye.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, majd éjjel az északkeleti tájakat leszámítva kiderül az ég. Pénteken napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Csütörtökön elszórtan, pénteken már csak helyenként lehet záporos csapadék. Csütörtökön az északi szelet nagyobb területen, pénteken a nyugatias légmozgást főleg az északi megyékben kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de néhol gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11 és 16 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!