Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.05

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az Ibériai-félszigettől Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik, melynek területén nyugodt, napos időjárás a jellemző. A kontinens többi részén kisebb ciklonok örvénylenek, melyek záporokat, zivatarokat, északon havazást okoznak. Legnagyobb, 20 mm-t meghaladó csapadékösszegről Északnyugat-Európából érkezik jelentés. Szárazföldünk legmelegebb régiója a Kárpát-medence és Lengyelország, valamint az Ibériai-félsziget déli része, ahol nagyrészt 25 és 30 fok között alakul a csúcsérték. Ezzel szemben Északkelet-Európában 10 fok alatti minimumok is előfordulnak.

Hazánk időjárására egyre inkább a tőlünk nyugatra örvénylő ciklonok lesznek hatással, de jelentősebb változás majd keddtől várható.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------

Vasárnap és hétfőn is a fátyol- valamint a délutánonként képződő gomolyfelhők mellet napos idő valószínű. Éjszakára átmenetileg összeesnek a gomolyok, nagyrészt fátyolfelhők lesznek felettünk. Vasárnap főként a Dunától keletre elszórtan várható zápor, zivatar, de a Dunántúlon is kialakulhat néhány csapadékgóc. Éjszaka és hétfőn is északkeleten, keleten fordulhat néhol elő zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél vasárnap több helyen, hétfőn már sokfelé megélénkül, illetve hétfőn többfelé meg is erősödik. Vasárnap csak zivatarokhoz társulhat erős, esetleg viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul, ennél néhány fokkal hidegebb a hidegre hajlamos helyeken valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 28 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!