Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.06

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Franciaország, Dánia és a Kelet-európai-síkság északi része fölött is egy-egy ciklon örvénylik, emiatt többfelé csapadékos az idő.

Az Ibériai-félsziget északnyugati részeiről, Franciaország középső tájairól és Dél-Svédországból jelentettek jelentősebb 24 órás csapadékösszeget.

Eközben a Földközi-tenger mentén és Délkelet-Európa fölött anticiklon alakítja döntően az időjárást, így ott általában napos, száraz az idő, de a csúcshőmérséklet többnyire néhány fokkal a sokévi átlag alatt alakul.

Jelenleg Európa legmelegebb részei Dél-Spanyolország mögött a Kárpát-medence térsége és Lengyelország keleti fele.

Kedd estig Magyarország időjárását egyre inkább egy hullámzó front, illetve meleg nedves szállítószalag alakítja, így kedden már többfelé várható csapadék.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

--------------------------------------------------

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos idő valószínű. Északkeleten, keleten fordulhat elő néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar. Éjszaka az ország déli felén fátyolfelhős lesz az ég, de az északi tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak, és ott helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat.

Kedden a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, így napközben erősen felhős, sőt akár borult időszakokra is számítani kell. Délutánig döntően az ország északkeleti harmadán, majd délutántól már a Dunántúl nyugati és délnyugati, déli részein is több helyen várható zápor, helyenként zivatar.

Hétfőn a délnyugati, kedden napközben a nyugati szél lesz élénk, olykor erős.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden döntően 21 és 27 fok között várható, de az Északi-középhegység északi oldalán néhány fokkal hűvösebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!