Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.15

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az északkelet-európai központú nagy kiterjedésű anticiklon területén nyugodt, száraz idő a jellemző. Ennek peremén húzódó nedvesebb léghullám, valamint a Brit-szigetek fölött örvénylő ciklon felhős és csapadékos időjárást okoz. Franciaországban és a Balkán-félszigeten nagyobb mennyiségű, helyenként 80 mm körüli csapadékösszegről érkezik jelentés. Jelenleg a nyugat-európai ciklon előterében van a legmelegebb, arrafelé döntően 20-25 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra, míg a kontinens többi részén nagyrészt 15 fok körüli értékeket mérnek.

Hazánk fölé is lassan megérkezik a tőlünk nyugatra lévő ciklon meleg, nedves levegője, így elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------

Szerdán gomolyfelhős idő várható a Dunától keletre elszórtan záporral, zivatarral. Eközben délnyugat felől megnövekszik, majd estétől a délnyugati tájakon meg is vastagszik a fátyolfelhőzet, arrafelé helyenként eső, zápor előfordulhat. Csütörtökön a vastagabb felhőzet északkelet felé halad, miközben szakadozik, így döntően közepesen felhős idő várható, helyenként kisebb esővel, záporral. Estétől délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, és kiterjedt csapadékzóna érkezik. A délkeleti, keleti szél napközben sokfelé megélénkül, szerdán csak záporok, zivatarok mentén, csütörtökön a Győr-Szeged szélcsatornában erősödhet meg, néhol viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul, de a hidegre hajlamos, szélcsendesebb északkeleti tájakon ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!