Ismét megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált

Belföld, 2023.05.31

A középiskolás növendékek felvezető koncertjével csütörtökön elkezdődik a 24. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyen a színvonalas hangversenyek mellett a diákoknak szervezett mesterkurzusok is szerepelnek - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi fesztivál a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon, amely a gitár kiváló művészeit hozza el a világ minden tájáról a városba. A fesztivált Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben. Ő maga több mit harminc országban lépett fel, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Karának docenseként pedig az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikusgitár-közösségét fogja össze.

A fesztivál előeseményeként Bozsóki Gergely tanítványai, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei koncerteznek csütörtök este a szegedi agárúr kávézóban.

A fesztiválnyitó mediterrán gitárestet június 8-án rendezik az SZTE Központi Épületének dísztermében. A koncerten a spanyol Stoyan Paskovot és a portugál Francisco Luíst hallhatja a közönség. A következő nap itáliai gitárestet rendeznek itt, ahol Davide Dipilato és Cristina Galietto lép föl. A fesztivál gálaestjén az ukrán Vladimir Dotsenko és a lengyel Kupinski Gitárduó koncertezik.

A szervezők erős szakmai háttérrel, ösztöndíjprogramokkal és a fesztivál keretében szervezett fellépési lehetőségekkel támogatják a fiatal tehetségeket. A tehetséggondozás fontos eleme, hogy a fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat szerveznek, ahol a fellépők mellett Beke István Ferenctől, Bozóki Andreától, Girán Pétertől, Roth Edétől és Pavlovits Dávidtól tanulhatnak a résztvevők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!