ITM-államtitkár: Magyarország jól halad a klímavédelmi célok megvalósításában

Belföld, 2021.07.21

A koronavírus-járvány ellenére Magyarország jól halad a klíma- és környezetvédelmi akciótervben foglaltak megvalósításában - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Szegeden.

Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Steiner Attila - aki a rendezvényen átadta a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. által vásárolt három elektromos autót - közölte: 2020 nyarán iktatták törvénybe, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges lesz; tavaly februárban meghirdették a klíma- és környezetvédelmi akciótervet is. Utóbbi egyik fontos célja, hogy az összes emisszió mintegy ötödéért felelős közlekedési szektort zöldebbé tegyék.

2016 óta 20 milliárd forinttal támogatták a tisztán elektromos hajtású járművek beszerzését, aminek köszönhetően idén januárban már több mint 25 ezer zöld rendszámú autó futott az utakon - fejtette ki. Idén 7 milliárd forint állt rendelkezésre három pályázaton keresztül ilyen célra, ebből a személytaxi-szolgáltatók számára kiírt 3 milliárd forintos keretösszegű pályázati lehetőség még nyitva áll - mondta.

Az államtitkár közölte: a Volánbusz 100 elektromos autóbusz beszerzésére írt ki tendert, amelynek eredménye év végén, jövő év elején már látható az utakon. A minisztérium továbbá minden hónap elején fogja támogatni az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését is.

Emlékeztetett: idén július 1-től betiltották az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát; 2022-től a 25 ezer lakosnál nagyobb városokban csak e-buszok közlekedhetnek; és 2025-ig a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású mátrai erőmű technológiai átalakítása is megvalósul.

Steiner Attila elmondta: már több mint egymillió fát ültettek, de folytatják a fásítást: szeretnék, ha 2030-ra az ország területének 27 százalékát erdő borítaná.

A Tisztítsuk meg Magyarországot! elnevezésű akció keretében több mint 30 ezer tonna illegális hulladékot szállítottak már el - közölte.

A politikus elmondta, az akciótervhez piaci forrásokat is igénybe vesznek, eddig háromszor bocsátottak ki úgynevezett zöld kötvényt, a legutóbbin, április 22-én hétszeres volt a túljelentkezés; így folytatják a programot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szeged városával együttműködve szeretne a Belvedere-palotával szemközti területen egy elektromos autótöltőt létesíteni, ahol az önkormányzathoz e-autóval érkezők az ügyintézés ideje alatt díjmentesen tölthetnék a járműveiket - mondta a rendezvényen Gémes László, a megyei önkormányzat elnöke.

Felidézte, az önkormányzat 30 millió forintos uniós támogatásból már kidolgozta a klímastratégiáját, egyszer használatos műanyagokat eddig sem használtak, szelektíven gyűjtötték a hulladékot, és számos fiataloknak szóló, szemléletformáló programot valósítottak meg a klímavédelem érdekében.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Steiner Attila Szeged Elektromos autó

Galériánk

Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden Elektromos autókat adott át Steiner Attila államtitkár Szegeden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!