TV műsor

ITM: ideje volt, hogy új struktúrában működjenek a modellváltó egyetemek

Belföld, 2020.05.12

Ideje volt, hogy új struktúrában működjenek a modellváltó egyetemek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztosa kedden az M1 aktuális csatornán.

Pavlik Lívia felidézte: tavaly kezdődött meg a modellváltás, amikor a Corvinus Egyetem alapítványi fenntartásba került, idén pedig még két budapesti és négy vidéki egyetemre vár ugyanez. Hozzátette: mind a hat érintett intézménynek - az Állatorvostudományi Egyetemnek, a Miskolci Egyetemnek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek (MOME), a Neumann János Egyetemnek, a Soproni Egyetemnek és a Széchenyi István Egyetemnek - megvan a maga sajátossága.

A budapesti egyetemekkel kapcsolatban az egyedi képzési struktúrákat emelte ki: egyedül az Állatorvostudományi Egyetemen képeznek állatorvosokat, a MOME animációs képzései pedig nemzetiközi szinten is elismertek. A vidéki intézményekkel kapcsolatban a térségükben betöltött gazdasági motorizáló szerepüket hangsúlyozta. Megjegyezte: a modellváltás segít abban, hogy az intézmények jobban tudjanak integrálódni a gazdasági, társadalmi környezetükhöz.

A miniszteri biztos a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában az egyetemek és a helyi, térségi gazdaságfejlesztés kapcsolatáról azt mondta: az intézmények a kutatás-fejlesztés és az innováció motorjai tudnak lenni a helyi kis- és középvállalatok esetében, de ehhez az is kell, hogy rugalmasabb működési környezetük legyen annál, mint amit az állami, minisztériumi fenntartás biztosítani tud.

Pavlik Lívia megerősítette: a modellt váltó egyetemeken továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!