Jó tanácsok belső aranyér vérzése esetén

Belföld, 2022.02.18

Az aranyér ma már népbetegségnek számít. Sokan megijednek, ha azt tapasztalják, véres a székletük, és aranyérműtétet vizionálnak maguk elé.

Sztetoszkóp Pedig a legtöbb esetben egyszerűbben is kezelhető a probléma: egy proktológus tud segíteni.

A belső aranyér

Az aranyeresség számos ember életét megkeseríti, sokan küzdenek ezzel a betegséggel. Ám azt kevesen tudják, hogy az aranyérnek két fajtája van: a külső és a belső aranyér.

Az előbbi a végbélnyílás mellett, kívül helyezkedik el, látható módon. Mikor megduzzad, nagyon fájdalmas tud lenni, gyakran viszkető érzés is tapasztalható.

Ezzel szemben a belső aranyér belül, a végbél belső falán helyezkedik el, és gyakran panaszokat sem okoz. Feladata, hogy segítsen a széklet és a szél visszatartásában. Székrekedés, erőlködés során azonban megsérülhet, s ekkor lehet érzékelni, hogy vérzik.

Kihez fordulhatunk a bajban?

A belső aranyér vérzésének különböző stádiumai vannak, amelynek meghatározásában egy proktológus segíthet. A proktológusok a végbél betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó szakorvosok. Semmiképp sem szabad szégyenkezni előttük, ha kivizsgálásra jelentkezünk, tüneteinket ne titkoljuk el, hiszen az orvosok célja, hogy meggyógyítsanak bennünket.

Ha azt gyanítja, hogy Önnek is belső aranyér problémái vannak, mindenképp keressen fel egy megbízható doktort, aki meg tudja állapítani a panaszok okát.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ többször is elnyerte az Év Magánrendelője címet, itt kiváló szakemberek nyújtanak segítséget a pácienseknek. A proktológiai kivizsgálás során gyorsan megállapítható, hogy a véres széklet hátterében a belső aranyér mely stádiuma állhat.

Alapvetően 4 stádiuma van a belső aranyérnek, a legsúlyosabb a negyedik, és csak ez jár műtéttel. Az összes többi esetben a panaszok könnyebben kezelhetőek a proktológus utasításait betartva.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az első stádiumban csak a belső aranyér alkalomszerű vérzéséről beszélhetünk, ez nem is jár fájdalommal. Sokszor csak a piros csík a vécépapíron utal arra, hogy megsérült az ér. Ekkor a belső aranyér nem fáj, mivel a végbélen található zsák csak kicsit tágul ki. A tünetek általában spontán megszűnnek, de azért már ekkor célszerű felkeresni egy szakorvost.

A második stádiumban már az is előfordul, hogy a zsák kikandikál a végbélből, de gyakran magától vissza is húzódik. Spriccelő vérzés alakulhat ki, ha a végbélnyíláson kívül levő zsák megsérül.  

A harmadik stádium már komolyabb tünetekkel járhat: a székelés során kívülre került zsák már nem húzódik vissza magától, csak kézzel lehet visszahelyezni. Ez kényelmetlen és frusztráló érzés, gyakran másra sem tud az ember ilyenkor gondolni, csak az aranyérre.

A negyedik stádiumban a csomó odakint egyre nagyobb, folyamatosan vérzik, váladékozik, nem is helyezhető vissza kézzel, a fertőzés veszélye is fennáll. Ebben az esetben elengedhetetlenné válik a proktológus felkeresése. Semmiképp se várjunk eddig a pillanatig!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!