Jogászgyűlés - Gulyás: a kormánynak minden eszköz rendelkezésre áll a magyar érdek képviseletére

Belföld, 2021.09.23

A kormánynak ma minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy az európai integráció keretei közt a magyar érdekeket képviselje - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Jogász Egylet (MJE) 15. Magyar Jogászgyűlésén csütörtökön Balatonfüreden.

Gulyás Gergely a kormány európai mozgásteréről szóló előadásában azt mondta: lehet, hogy ez az érdekképviselet "időnként nem szép, meg éles vitákkal fog járni", de a magyar érdek érvényesítésének ma az Európai Unión belül nincs olyan korlátja, amelynek Magyarország ne tudna megfelelni.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar bíróság független, a bírák függetlenek, és ez olyan mértékben megkérdőjelezhetetlen és erős, hogy a világnézeti különbözőségeken is messze túlmutat.

Gulyás Gergely az előadásban úgy vélekedett: a jogállami kérdések egyre inkább a politikai viták jogi köntösben való megjelenítését tartalmazzák. Hozzátette: az elmúlt években - most éppen a családvédelmi törvény, de korábban a migráció ügyében is - világosan látszott, hogy a politikai nézetkülönbségek társadalmi különbözőségeken alapulnak. Európa keleti és nyugati fele ugyanis másképp gondolkodik - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Magyarország leginkább abban érdekelt, hogy az EU-n belül is a jogállamiság elve érvényesüljön, azokat a vitákat, amelyek fennállnak, valóban jogi keretek közt lehessen megvívni, a politikai csatározások pedig ne érjék el azt a szintet, ahol már a jogi megoldások lényegtelenné vagy másodlagossá válnak - mondta Gulyás Gergely.

Megjegyezte: Magyarország több mint harminc, szabadságban és demokráciában eltöltött évére visszatekintve, az a célkitűzés "helyes és alternatíva nélküli", hogy Magyarország az európai közösség tagja legyen. "Az intézményesített európai működésből, bárhogyan is hívják azt, ezt követően sem fogunk tudni kimaradni" - fogalmazott. Ugyanis egy globális világgazdasági versenyben egy tízmilliós ország és egy tizenegynéhány milliós nemzet kicsi ahhoz, hogy önmagában helyt tudjon állni - mutatott rá Gulyás Gergely.

A jogászgyűlést csütörtöktől szombatig tartják Balatonfüreden.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!