Június végén kezdődik a Humán Operátor Zrt. ügyének tárgyalása Szegeden

Belföld, 2019.06.11

Június 24-én kezdődik a Humán Operátor Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyének tárgyalása a Szegedi Törvényszéken - tájékoztatta a bíróság szóvivője kedden az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság a büntetőügyben négy napra tűzött ki előkészítő ülést.

A Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től 2017-ig. Az ügyészség szerint a közterhek megfizetésének elkerülése céljából olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok voltak, a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt. Döntően diákmunka-közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, főként a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Szegedi Törvényszék május 16-án - egy eljárásjogi okok miatt elkülönítve tárgyalt ügyben - már jogerős ítéletet hozott egy közvetve a Humán Operátor Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetője ellen. A bíróság bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit, és két év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta.

Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért mentelmi jog illeti meg. Mivel a politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!