Kásler: a gyógyszerészet területén komoly hagyományai vannak Magyarországnak

Belföld, 2018.11.30

A gyógyszerészet területén komoly tradíciói vannak Magyarországnak - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten; Kásler Miklós egyben örömét fejezte ki, hogy harmonikus a szakmai kamara és a minisztérium együttműködése.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett gyógyszerészi köztestületi napok rendezvényén a miniszter azt mondta, ez az együttműködés mindannyiunk érdeke, a betegeké és a magyar egészségügyé.

A köztestület és a minisztérium közötti együttműködési megállapodásáról elmondta, arra azért van szükség, hogy a gyógyszerészetet érintő döntéseknél a szakmára tudjanak támaszkodni.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke arról beszélt, hogy 2010-ben született az első együttműködés a kormány és a kamara között, amelyet 2014-ben megújítottak. A tapasztalat az - mondta -, hogy amiben a kormánnyal megállapodtak, az teljesült is.

A szóban forgó megállapodásokra nagy szüksége volt a gyógyszerészeknek - fogalmazott, hiszen 2010-ben gazdasági, szakmai és morális válság sújtotta az gyógyszerpiaci ágazatot. Ebből a válságból sikeresen kilábaltak, ami a sikeres strukturális átalakításnak és az együttműködésnek köszönhető.

Hankó Zoltán szerint a jelenlegi struktúra alkalmas arra, hogy a gyógyszerellátás rendszere a vele szemben támasztott logisztikai, gyógyszerpolitikai elvárásokat teljesítse, és arra, hogy a gyógyszerész szakmai lelkiismerete szerint dolgozhasson, ami a kamara részéről a legfontosabb célkitűzés.

Mint mondta, ahhoz, hogy ezek az elvárások teljesíthetőek legyenek a jövőben is, a rendszer továbbfejlesztésére van szükség, így garantálni kell a patikák gazdaságos működtetésének feltételeit, a képzés, továbbképzés területén segíteni a fiatal gyógyszerészeket és motivációs rendszereket kell kialakítani.

A köztestület elnöke bízik abban, hogy az egészségpolitikai elvárásoknak megfelelően a gyógyszerészek be tudnak kapcsolódni a népegészségügyi programokba, és a most kötött együttműködési megállapodás lehetőséget teremt a stratégiai célok megvalósítására, valamint megszabja a gyógyszerészeket érintő jogalkotás-előkészítő munkában való részvétel kereteit.

A rendezvényen Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter a kamara Aranyérmét veheti át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!