Katasztrófavédelem: három vármegyében és Budapesten folytatódik a szúnyogirtás

Belföld, 2024.05.06

Budapest mellett Komárom Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A szakemberek összesen 1700 hektáron irtják biológiai módszerrel a vérszívókat - tartalmazza a közlemény.

Az eljárás során egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el - tették hozzá.

Mint írták: a csípőszúnyogok tömeges elszaporodásának megelőzése, később pedig a szúnyoginvázió mértékének csökkentése érdekében kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni. Az elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése során terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített berendezéssel juttatják ki a környezetbe a szert a szakemberek.

A természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható - tették hozzá.A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is.

A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy folyamatosan ürítsék ki a ház körül található, a szúnyogok tenyészőhelyéül szolgáló vízzel teli edényeket, tartályokat, hordókat - olvasható az OKF közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!