Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján

Belföld, 2022.05.18

A Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a katonai hagyományokat, történelmi emlékeket ápoló társadalmi szervezetek képviselőinek adtak át kitüntetéseket szerdán Budapesten, a Stefánia Palotában a magyar honvédelem napja alkalmából.

Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján A magyar honvédelem napját 1992 óta minden évben május 21-én ünnepeljük, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza Görgei Artúr tábornok honvédserege a budai Várat a Habsburgoktól - emlékeztett Szabó István honvédelmi államtitkár az ünnepségen, hangsúlyozva: a diadalmas budai bevonulás a szabadságharc egyik legdicsőségesebb pillanata volt.

"Azért is különleges nap ez a magyar történelemben, mert 1541 óta először és utoljára vette vissza a magyar hadsereg saját erejéből az ország fővárosát" - tette hozzá, rámutatva arra, Ferenc József császár I. Miklós orosz cártól kért segítséget a magyarok ellen, így mint történelmükben sokszor, külső nagyhatalmi beavatkozás döntött a harc végső kimeneteléről.

Az államtitkár kiemelte, a budai bevonulás és a megannyi háború, csata és harc példázza, hogy a magyarok szabadságszeretetét nem olthatja ki sem túlerő, sem megszálló hatalom, sem terror.

Hangsúlyozta: Magyarország 1848-49-ben katonai értelemben is történelmet írt, hazánk haderőjéből szinte a semmiből sikeres nemzeti védrendszer jött létre. Buda visszafoglalása volt az első olyan mozzanat, amikor a frissen megalakult honvéd erőket alkalmazták.

A modern magyar hadsereg megalakulása 1848 májusára tehető: Batthyány Lajos miniszterelnök utasítására ekkor szereltek fel tíz reguláris zászlóaljat, amelyeket a hivatalos iratokban is már honvédségként említenek, 1848 végén már 110 ezer főnyi sereg állt hadrendbe.

Szabó István közölte: a honvédelem napján tiszteletünket fejezzük ki a hős katonák, a példaképeink előtt. Tőlük értékeket kaptunk, amelyet tovább kell vinni és adni a jövő nemzedékének.

Kitért arra, a magyar honvédség célja létrehozásától napjainkig elsődlegesen Magyarország, a magyar emberek védelme. A honvédség ma is Magyarország és az államiság fontos tartópillére.

Kijelentette, hogy a magyar állam megvédi minden állampolgárát, ami soha nem volt még olyan fontos, mint ma, amikor a szomszédban háború zajlik, amely meghatározója az elkövetkezendő évtizednek.

Az államtitkár azt mondta, a magyar honvédség olyan fejlődési pályára áll, amelynek köszönhetően a régió meghatározó haderőjévé válhat. Egységes és modern elvek szerint működő, korszerű eszközökkel felszerelt, a kor kihívásaira megfelelő választ adó honvédség jön létre, tovább erősítve ezzel Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetségét.

Hangsúlyozta, hogy ennek a tudatos építkezésnek az egyik alapkövét jelentik a társadalmi szervezetek, amelyek önzetlen és elhivatott munkája nélkülözhetetlen a magyar társadalom számára is. A társadalmi szervezetek elhivatott tevékenységükkel támogatják a hétköznapokban a munkát.

Szabó István jelezte, a honvédelmi tárca mintegy félszáz szervezettel működik együtt, egyebek mellett hagyományőrző, ifjúsági, sport- és más civil szervezetekkel.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján Kitüntetéseket adtak át társadalmi szervezeteknek a honvédelem napján
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!