KTM: ismét pályázhatnak az önkormányzatok szociális tűzifa vásárlására, illetve rendkívüli támogatásra

Belföld, 2024.03.13

Megnyílt a pályázati lehetőség a települési önkormányzatoknak a 2024-es szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra, valamint működőképességük megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgáló rendkívüli támogatásra - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára szerdán az MTI-vel.

Dukai Miklós közleményében emlékeztetett: a téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indította el a kormány még 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amely évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget.

A program célja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, és csökkenjen a háztartások tüzelőanyagköltsége - emelte ki.

Szociális célú tűzifavásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhatnak támogatásra. Erre a célra ötmilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, a pályázatokat április 30-ig kell benyújtani.

A tájékoztatás szerint önkormányzatok rendkívüli támogatására 5,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában pályázható, illetve nyújtható. Felhasználása meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető, mértékét a megpályázott összeg keretein belül a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter állapítja meg.

A pályázatokat október 15-ig kell benyújtani, egy önkormányzat legfeljebb három alkalommal nyújthat be kérelmet 2024-ben. Előre nem látható esemény bekövetkezése esetén a határidő után, legfeljebb november 10-ig is benyújtható a pályázat. A kérelmeket december 11-éig bírálják el a miniszterek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!