Leendő pedagógusoknak indult az álláslehetőségeket bemutató országos rendezvénysorozat

Belföld, 2024.05.09

A pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára indult az álláslehetőségeket bemutató országos rendezvénysorozat, a program első állomásának a Szegedi Tudományegyetem adott otthont csütörtökön.

Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a rendezvény megnyitóján azt mondta, a sorozat célja az oktatás szereplőinek összekapcsolása, a találkozás, a kapcsolatfelvétel lehetőségének megteremtése.

Az oktatás körforgás: az óvodába, majd iskolába járó diákokból a képzőintézmények hallgatói lesznek, akik majd pályakezdő pedagógusként kapcsolódnak be a folyamatba. Ezért fontos kialakítani a közös nevezőt - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az oktatás legfőbb kihívása megtalálni a válaszokat a folyamatosan változó körülmények között. Húsz, harminc évvel ezelőtt a pedagóguspálya sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb volt. Ma már a társadalom, a világ gyorsan változik, erre pedig az oktatásnak kell a legelőször reagálnia - hangsúlyozta Balatoni Katalin.

Az elmúlt évekig néptáncpedagógusként is dolgozó politikus példaként említette, hogy míg tíz évvel ezelőtt a jellemző probléma az volt, hogy a gyermekek mozgásfejlődése visszamaradott, ma már a beszédkészség, az önkifejezés eszköztárának fejlesztése az első feladat.

Folyamatosan újra kell értékelni, hogy mi a pedagógusi munka célja, és ezekhez a célokhoz folyamatosan új eszközöket kell rendelni. A közeljövőben a pedagóguspályára lépő generáció tagjai már ebben szocializálódtak, lételemük a folyamatos pezsgés és változás, elegendő tudással rendelkeznek, így képesek felmérni, miként tudnak segíteni a gyerekeknek - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Balatoni Katalin kitért arra is, hogy egész Európa munkaerőhiánnyal, a társadalom elöregedésével áll szemben. Erre a problémára minden ország más megoldást választ, vannak, ahol nagyon rövid képzések indulnak, akár néhány hét alatt szerezhető olyan papírt, mellyel munkába lehet állni egy oktatási intézményben.

Magyarország más úton jár, megpróbálja vonzóvá tenni a pedagóguspályát. Az első hónapok tapasztalata alapján látszik, hogy az év elejével bevezetett új életpálya a pedagógusok javát szolgálja. A másik lépés a történelmi mértékű béremelés volt, amelynek eredményeként az állami fenntartású intézményekben a gyakornokok átlagos bére 551 576 forint, ez 35 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - közölte a politikus, hozzátéve: 2025-től újabb 21 százalékos emelésre számíthatnak a pedagógusok.

A rendezvényt bemutató háttéranyag szerint a Belügyminisztérium köznevelésért és a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterülete kilenc pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézménnyel indította el "Akik arra születtek." címmel a pedagógus álláshelyeket bemutató rendezvénysorozatot. Az eseményeken a pedagógusjelöltek konkrét és naprakész információkat kaphatnak a tankerületi központok, a szakképzési centrumok, az önkormányzatok és az egyházi, valamint a magánfenntartók képviselőitől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!