LMP: Orbán Viktor azonnal állítsa le a Fertő tavi beruházást!

Belföld, 2021.06.10

Az LMP és civil szervezetek arra szólítják fel Orbán Viktor miniszterelnököt, azonnal állítsa le a szerintük súlyosan természetkárosító Fertő tavi szállodaberuházást.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki, a tónál tartott, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: még egy kétharmados többséggel rendelkező kormány sem engedheti meg, hogy kisemmizi az embereket és a jövő nemzedéket, megfosztva őket attól, hogy megmaradjon számukra a tavak természetes környezete.

Jelenleg nem lehet lemenni a tó partjára, mert egy nagyberuházás elzárja az utat, holott a tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park, és az UNESCO világörökség része és Natura 2000 terület is található - mondta.

Hozzátette: ha megépül az ide tervezett szálloda és apartmansor, az mintegy 60 hektárnyi területet vesz el a tó medréből, természetes partszakaszaiból és a nádasokból.

Kun Zoltán, a hat civil szervezet által alapított Nagy Tavak Koalíció képviselője azt mondta: az összes magyarországi nagy tónál hasonló folyamatok zajlanak, amelyek során a beruházói érdekek felülírják a természetvédelmi érdekeket. Szerinte ezt joghézagok vagy a jogszabályok be nem tartása teszi lehetővé.

Bár a magyar jogszabályok garantálják a parti sávok védelmét, szerinte, ha a vitatott szálloda mégis megépül, azzal az állam megnyitja a lehetőséget a magánbefektetők előtt, hogy a többi tó partját is beépítsék.

Emlékeztetett: az építkezés ellen az UNESCO is szót emelt és az Európai Uniónál is a "kötelezettségszegési eljárás előszobájába lépett" az.

Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke felháborítónak nevezte a beruházás miatti természetpusztítást. Emberközeli és természetbarát Fertő tóra van szükség - hangsúlyozta -, az erről szóló beadványukat pedig hetvennégy civil szervezet írta alá, valamint több mint tizenkétezer ember.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!