Magyarországra érkeztek az afganisztáni misszió utolsó magyar katonái

Belföld, 2021.06.09

Az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra érkezett kedd este az utolsó váltás kilenc katonája.

Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót átvéve azt mondta: a lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve a közös biztonság érdekében 18 éven keresztül végrehajtottak.

A vezérőrnagy a katonák földet érésekor azt kérte, a több ezer magyar katona mellett, akik sikeresen hajtották végre küldetésüket és hazatérhettek a családjukhoz, emlékezzenek meg közösen arról a hét bajtársukról, akik az életüket adták Afganisztánban a magyar emberek és a világ biztonságáért.

A parancsnok a közmédiának elmondta: az elmúlt 18 év legfontosabb tapasztalata Magyarországnak, a NATO tagállamainak és az egész világnak az, hogy "a magyar katona mindig megállja a helyét, lehet rá számítani, és minden körülmények között végrehajtja feladatát".

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a könnyűlövészszázadtól és a helikopterkiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták - sorolta.

Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta, az afganisztáni küldetésben részt vevő több ezer magyar katona óriási tapasztalatot szerzett, hiszen szinte minden szakterület kipróbálhatta magát éles körülmények között, amit beépítenek a mindennapi képzésbe, és még inkább hozzájárul a magyar emberek védelméhez, biztonságuk szavatolásához.

Az Afganisztánból érkező repülőgépet Magyarország légterébe érve két Gripen kísérte a kecskeméti repülőbázisra.

A NATO 20 éve van jelen Afganisztánban, ahol április végén 36 tagország 9600 katonája állomásozott.

Az észak-atlanti katonai szövetség hat éve indult Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű második missziója tanácsokkal, képzéssel segítette az afganisztáni biztonsági erőket.

A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről.

Joe Biden amerikai elnök úgy értékelte, hogy a misszió célkitűzése teljesült, és jelezte: szeptember 11-ig az utolsó amerikai katona is hazatér Afganisztánból. A dátum jelképes, mert az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdett hadműveleteket Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszámolása érdekében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!