Migrációkutató Intézet: alapjaiban megváltozhat az Egyesült Államok bevándorlási rendszere

Belföld, 2021.03.01

Alapjaiban megváltozhat az Egyesült Államok bevándorlási rendszere, ha a kongresszus mindkét háza elfogadja Joe Biden amerikai elnök bevándorlási törvénycsomagját - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs közlése szerint a tervezet az Egyesült Államokban tartózkodó 11 millió illegális bevándorlót nyolc év alatt akár amerikai állampolgársághoz is juttatná. Így egy korábbi illegális magatartást legalizálna a jogalkotó - mutatott rá a szakértő.

Hangsúlyozta: a törvénycsomag "nagyon komoly szívóhatást" gyakorol majd a legális és a illegális bevándorlás tekintetében is. Sokkal nagyobb lenne az a potenciális tömeg, amely jogszerűen bevándorolhat majd - fűzte hozzá.

A törvénycsomag legális státuszban részesítene gyakorlatilag bárkit, aki 2021 január elsejét megelőzően az Egyesült Államok területén illegálisan tartózkodott. A legális státuszt megszerzése után öt évvel ezek az emberek zöldkártyához jutnak, majd további három év után kérelmezhetik az amerikai állampolgárságot - hívta fel a figyelmet Janik Szabolcs.

Az Egyesült Államokban a Demokrata Párt február 18-án nyújtotta be Joe Biden több mint 350 oldalas bevándorlási törvénycsomagját a kongresszus mindkét házában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!