Modern városok - Kormánybiztos: példaértékű a békéscsabai okos közvilágítási rendszer

Belföld, 2021.06.24

Más településeknek is példaértékű a békéscsabai okos közvilágítási rendszer kialakítása - mondta a Modern városok program (MVP) részeként megvalósult beruházásról a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön a békési megyeszékhelyen.

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, a projektek számát és a kifizetett támogatást nézve is Békéscsaba "az MVP egyik, ha nem a legnagyobb nyertese". Hozzátette, a szintén a programban szereplő M44-es gyorsforgalmi út pedig nemcsak a város és a megye, hanem az ország számára is fontos, "új korszak kezdetét", egyben évtizedes adósság törlesztését jelenti.

A békéscsabai MVP-csomag 478 milliárd forintos, amiből közel 400 milliárdot az M44 tesz ki. Az önkormányzat 311 milliárdot már lehívott a csomagból - fejtette ki.

Az okos közvilágítási rendszer kialakításáról szólva úgy fogalmazott: ez talán a leginkább előre vivő, környezettudatos projekt.

Gyopáros Alpár emlékeztetett, országosan 270 MVP-projektet a kormány négyezer milliárd forinttal támogat. Az összeg felét már kifizették, 110 projekt el is készült.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta, Magyarország számára nemzetbiztonsági kérdés az energiabiztonság; az energiaszuverenitás erősítése; a karbonsemlegesség elérése; a megújuló energiák hasznosítása.

2022-től a 25 ezer lakosnál nagyobb települések csak elektromos buszok beszerzésére kaphatnak állami támogatást, amit Békéscsaba tervez komplex energetikai programjában - mondta. 2016 óta 15 milliárd forinttal támogatták az elektromos-közlekedést, e-kerékpárok, buszok és robogók beszerzését - tette hozzá.

2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát szén-dioxid kibocsátása nélkül szeretnék előállítani, elsősorban az atom-, kismértékben a megújuló energiákra alapoznának. Utóbbi szintén hangsúlyos Békéscsaba programjában.

Az okos közvilágítási rendszer a ledes fényforrásoknak köszönhetően energia- és költségmegtakarítást jelent; a komplex programban szereplő geotermikus hőhasznosítás pedig további szén-dioxid kibocsátás csökkentést eredményez majd a városnak.

Az államtitkár aláhúzta, a békéscsabai projektek összehangban vannak a kormányzati törekvésekkel, innovatívok és "bárhol megállják a helyüket".

Békéscsabán csaknem bruttó 1,8 milliárd forintból alakították ki az úgynevezett okos közvilágítási rendszert. Mintegy 8000 lámpatestet cseréltek ki, amiből 3600 lett alkonykapcsolós, csaknem 2000-t Bluetooth-kapcsolattal lehet felügyelni. Emellett 45 Wi-Fi-pontot létesítettek; kilenc digitális információs totemoszlopot helyeztek ki; tíz új térfigyelő kamerát telepítettek a városban. A közlekedés- és parkolásmenedzsment-rendszert pedig 39 optikai szenzorral látták el - részletezte a programban megvalósult beruházásokat Borbola István polgármesteri biztos.

Számítások szerint a led-es lámpatestekkel 94 millió forintot lehet megtakarítani 2021. márciusi villamosenergia-árakkal számolva - hangzott el a rendezvényen.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester elmondta, a komplex energetikai program részeként a város a jövőben beszerez tíz elektromos buszt, amelyet saját napelemparkkal megtermelt kíván tölteni. A városi sportcsarnok mellett idén kiépül egy napelempark, amivel a Békéscsabán már meglévő (sportcsarnok, röplabda akadémia) és tervezett (multifunkcionális sportcsarnok, új uszoda) sportlétesítmények számára biztosítja majd az energiát.

Kiépítenek továbbá egy geotermikus hőhasznosító rendszert, így a termálvízből nyert hőenergiával fűtik majd a sportlétesítményeket. Önkormányzatnál ilyen sok elemből álló, ilyen innovatív projekt nincs máshol, több városból jöttek már tanulmányozni a beruházásokat - közölte Szarvas Péter.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztett, Békéscsaba MVP programjának része a városi piac fejlesztése 8,2 milliárd forintból; Munkácsy-negyedet alakítanak ki négymilliárdból; Országos Nyomdaipari- és Képző Központot hoztak létre 1,9 milliárdból; Wenckheim-turisztikai kerékpárutat építenek 3,8 milliárdból és több sportberuházás és iparterület-fejlesztés is zajlik.

"Lesajnált kelet-magyarországi településből világszínvonalú város lehetünk" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!