Nézőpont: Karácsony jobb volt, mint Márki-Zay

Belföld, 2021.10.25

A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint Karácsony Gergely főpolgármester ellenzéki előválasztási kampánya elején közelebb került Orbán Viktor miniszterelnök legyőzéséhez, mint most Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A Nézőpont Intézet honlapján közzétett, a kutatásról beszámoló írásban az áll: a hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét.

A friss kutatás szerint "azonban Karácsony, ha minimálisan is, de közelebb került Orbánhoz, mint Márki-Zay". Ugyanakkor ez a közelség is még nagy távolságot jelent - írták.

Közölték, a főpolgármester május közepén kezdte meg előválasztási kampányát, amely nem nagyon tudta dinamizálni még a baloldal törzsszavazóit sem.

Az angol nyelvtudás hiánya, a doktori cím és az egyetemi állás körüli bizonytalanságok, valamint a fővárosi dugók megnehezítették számára már a kampánystartot is -írták.

Emlékeztettek, a Nézőpont Intézet augusztus elején publikált trendadatai alapján május végére 28 százalékpontra csökkent a hivatalban lévő kormányfő, Orbán Viktor (49 százalék) és a Karácsony Gergely (21 százalék) közötti népszerűségkülönbség, amelyhez még 19 százalék, egyik jelölttel sem szimpatizáló választópolgár társult (vélelmezhetően a többi miniszterelnök-jelölt támogatói).

A főpolgármester rossz kampánya miatt "a két jelölt közötti szakadék augusztusra 40 százalékpontra nőtt".

Mint olvasható, a baloldal második előválasztási fordulója után készült Nézőpont-felmérés szerint Márki-Zay nem tudta jobban megszorítani a hivatalban lévő miniszterelnököt, mint Karácsony. A kettőjük közötti népszerűségkülönbség 3 százalékponttal több mint Karácsony esetében volt: 31 százalékpont.

Arra a kérdésre, hogy "ha Ön dönthetné el", Orbán és Márki-Zay közül kit választana miniszterelnöknek, múlt héten a felnőtt magyarok 54 százaléka nevezte meg a hivatalban lévőt és 23 százaléka a hivatalba kívánkozót (további 14 százalék egyiket sem választaná miniszterelnöknek).

Jelentős különbség azonban Karácsony nyáreleji és Márki-Zay őszeleji helyzete között, hogy azóta úgy tűnik, eldőlt, ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Az előválasztás után ugyan Márki-Zay népszerűbb, mint Karácsony volt, de a jelöltválasztás Orbán Viktor táborát még jobban mozgósította - közölték.

A Nézőpont Intézet szerint az egyes korcsoportok körében jól láthatóak a baloldali jelöltek mozgósító erejének korlátai. A vélhetően ellenzéki, 30 évnél fiatalabbak körében magasabb az Orbánnal szemben Márki-Zayt támogatók aránya (29 százalék), mint amennyi Karácsonyé volt (21 százalék). Orbán mindkét kihívójával szemben ebben a korcsoportban 39, illetve 38 százalékot kapott. Ugyanakkor a választások végeredménye szempontjából aktivitása és lélekszáma miatt fontosabb 60 év feletti korosztályban mindketten csak 22 százalékos támogatásig jutottak, de Orbán Márki-Zayval szemben 61 százalék, Karácsonnyal szemben viszont "csak" 55 százalékot kapott (a korcsoport 13, illetve 14 százaléka más jelöltet támogatott).

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 31. és június 2., valamint október 18. és 20. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!