OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: energia, társadalom, Ukrajna)

Belföld, 2022.06.08

Az energiafüggetlenség megteremtéséről, a társadalmi különbségekről és az ukrajnai háborúról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés szerdai ülésén, napirend előtt.



LMP: erősíteni kell az energiafüggetlenséget


Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy az energiaválságra a megoldást az energiafüggetlenség megteremtése jelentené és minél inkább függ Magyarország a fosszilis energiáktól, annál inkább kiszolgáltatott lesz a következő években, ezért csökkenteni kellene a fosszilis energiafelhasználást. Azok az országok kerülhetnek ki győztesen az energiaválságból, amelyek megértik a mostani változásokat, de a magyar kormány görcsösen próbálja biztosítani a fosszilis energiahordozók zavartalan áramlását - mondta.

Kijelentette, ehelyett csökkenteni kellene az energiafüggőséget, ennek érdekében az LMP javasolja a klímabérlet bevezetését, amely 5000 forintba kerülne és segítené azokat, akiknek a magas üzemanyagárak miatt nehézséget jelent az utazás. A közösségi közlekedést rendszeresen használók számát kell növelni, erre jó a klímabérlet - magyarázta.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: a kormány a napenergiát részesíti előnyben a megújuló energiák közül, de nyitott komolyan megfontolni a klímabérletre vonatkozó javaslatot és tanulmányozza a Németországban bevezetett hasonló intézkedést. A veszélyek korát éljük és egyértelmű veszélyforrás az energiaellátás bizonytalansága is - közölte. Hozzátette: cselekvőképes és a biztonságot megvédeni képes nemzetállamra, nemzeti kormányokra van szükség Európában.

Kiemelte: minden kapacitást, forrást csak akkor szabad feladni, ha van helyette másik biztos beszerzési forrás, és ha nagy költséggel átállunk egy másik forrásra, hogy a jelenleginél drágábban vásároljunk energiát, az nem csak előnyökkel jár.


Párbeszéd: mértékletesség kell a társadalomban


Tordai Bence (Párbeszéd) a mértékletesség szempontját hangsúlyozta a fenntarthatóság érdekében. Azt mondta, a kapitalista ideológia folyamatosan a növekedésre fókuszál, miközben inkább az emberre, nem pedig a profitra kellene koncentrálni. Fontos, hogy mindenkinek jusson elég, ezért javasolja az alapjövedelem bevezetését a Párbeszéd; csökkenteni kell a különbségeket, fenntarthatóvá kell tenni a társadalmat - érvelt.

Kiemelte: át kell alakítani a gondolkodást, igazságos és fenntartható társadalmat kell berendezni. Ezért kritizálják a kormány politikai és gazdasági rendszerét, amely szerintük túl sokat halmoz fel egyeseknél, másoknál viszont túl keveset hagy. Mértékletességnek kell lennie a politikában és a gazdaságban is - tette hozzá.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerint meglepő, hogy a képviselő a mértékletességről beszélt, miközben nem ez jellemezte a korábbi felszólalásait a Házban. Inkább a kommunizmusra voltak jellemzők az olyan hívószavak, amelyeket a képviselő most emlegetett - értékelt.

Hangsúlyozta: a közjó megteremtése a cél, hogy az emberek egyre jobban éljenek, ennek pedig fontos része, hogy legyen elég energia Magyarországon. Az európai energiapolitika azonban elhibázott, emiatt növekednek az energiaárak - mutatott rá. Hozzáfűzte: ezért fontosak az alternatív energiaforrások, így a napenergia.



Mi Hazánk: nem lehet támogatni Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozását


Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozásának támogatása diplomáciai fegyverletétel, ezzel ugyanis magunkra vonnánk Oroszország dühét; az orosz embargó már így is nagy gazdasági károkat okoz, inkább a magyar érdekre kellene összpontosítani - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője.

Kifogásolta, hogy a kormány csak az energiahordozók ügyében emelte fel a szavát, és azt kérte a kormánytól, hogy ne támogassa Ukrajna EU-csatlakozását. Nem lehet NATO-csapatokat beengedni Magyarországra, katonailag támogatni Ukrajnát, kiszolgálni az amerikai érdekeket - sorolta, kiemelve: a legfontosabb a nemzeti függetlenség megteremtése.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a magyar külpolitika sarokköve a külhoni magyarok képviselete, a kormány soha nem hagyja magukra őket, és a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítása ellen is határozottan fellépett a háború előtt, de a korábbi konfliktusokat most ideiglenesen félretették és segítenek a bajbajutottakon.

Közölte: a kormánynak valóban a magyar érdek a legfontosabb, de sok minden, amit a képviselő elmondott, nem a magyar érdek szerint való. Az ukrajnai háború "nem a mi háborúnk", ebből a háborúból Magyarország kimarad, nem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!