OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: közösségi közlekedés, fizetések, Budaházy, adók)

Belföld, 2022.06.21

A közösségi közlekedés fejlesztéséről, a fizetések emeléséről, Budaházy György ügyéről és az adózásról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.



LMP: fejleszteni kell a közösségi közlekedést


Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, hogy a kormány szerint az energiafüggetlenség erősítése, a megfizethető energiaárak biztosítása és a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele fontos feladat, ami alapvetően támogatható politika. Emellett csökkenteni kellene az energiaigényt a közösségi közlekedés támogatásával, ennek fejlesztése olyan zöld megoldás, amely mindenki jóllétét javíthatná - vélekedett.

Úgy vélte, óriási löketet adhatna ennek - a német példa alapján - a klímabérlet bevezetése. Azt kérdezte, a kormány mikor hoz erről döntést, hol tart a német példa tanulmányozása. Ez azért fontos kérdés, mert a közösségi közlekedés fejlesztése valódi megoldás - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy válaszolt, hogy Magyarország az elsők között rögzítette vállalását a klímasemlegességről 2050-re. Valóban minden lehetséges eszközzel ösztönözni kell a klímavédelmet, a kormány is folyamatosan vizsgálja, hogy milyen lépéseket lehet tenni, ezért tanulmányozzák a német példát is - közölte. Hozzátette: ugyanakkor Németországban magasabbak az energiaárak, mert ott nincs olyan árstop, mint itt.

Kiemelte: ha az ellenzék újfajta megoldásokat akar, a baloldali önkormányzatok élhetnek a lehetőségeikkel, miközben a kormány is teszi a dolgát. Azonban a baloldalon újabb sarcokon törik a fejüket, dugódíjat akarnak bevezetni, pedig Budapest vezetésének cselekvőképtelensége miatt állandósult a közlekedési káosz, most pedig még meg is akarják adóztatni autósokat - fogalmazott.


Párbeszéd: emelni kell a fizetéseket


Berki Sándor (Párbeszéd) kifejtette: megemelték a miniszterelnök fizetését, és nem tudni, miért pont most történt ez meg. Lehet, hogy azért, mert európai viszonylatban nem volt magas a kormányfő fizetése, de ez a magyar munkásokkal is így van - mondta. Hozzátette: ráadásul vannak olyan helyek az országban - például Nógrádban -, ahol nem az európai, hanem a magyar bérekhez szeretnének felzárkózni.

Kijelentette: meg kellene duplázni a magyar "melósok" bérét is, ez nagyban hozzájárulna az emberek elégedettségéhez és el lehetne mondani, hogy a munkaalapú társadalomban a munkások meg vannak fizetve. Emellett a családi pótlékot is meg lehetne duplázni - közölte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: a bérek emelése egy fokmérője a kormányzásnak, mutatja, hogy a kormány segít-e az embereknek. Ezért fontos mutató a minimálbér, és a baloldal, amikor kormányon döntéshelyzetben volt, nem duplázta meg azt - emlékeztetett.

Közölte: 2010-ben kormányváltás történt, azóta jelentősen emelkedett a minimálbér, mert ez a kormány igyekszik segíteni azoknak, akik keveset keresnek és azoknak is, akik gyermeket nevelnek. A kormány csökkentette a munkát terhelő adókat is, a béreket pedig emelte - idézte fel.

Megjegyezte: az is fontos, hogy egymillió munkahelyeket teremtettek, nagyon magas a foglalkoztatottság.


Mi Hazánk: ne legyenek politikai foglyok Magyarországon!


Toroczkai László (Mi Hazánk) elmondta: pénteken civilekkel tüntettek a Gyorskocsi utcában Budaházy György ügye miatt, aki ellen már 2009 óta zajlik eljárás, és még mindig nincs jogerős ítélet. 13 éve "meghurcolják" őt és társait - jelentette ki.

Közölte: mindeközben Gyurcsány Ferenc ügyeit rendezték, aki pedig nyilvánosságra hozta a korrupciós ügyeit, most is eljárás alatt áll. Azt firtatta, hogyan lehet, hogy ennyi idő után még mindig "nem hirdettek kegyelmet" Budaházyék ügyében. Ez egy pártokon felül álló ügy, a kormánynak támogatnia kell, hogy ne legyenek Magyarországon politikai foglyok 2022-ben - hangsúlyozta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában ismertette a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletét, majd közölte: a vádlottak egy része eljárási kegyelem iránt terjesztett be kérelmet, de ezzel kapcsolatban a személyiségi jogok védelme miatt nem adhat tájékoztatást.


MSZP: fizessenek a gazdagok!


Hiszékeny Dezső (MSZP) a kormánypárti képviselőknek címezve szavait azt mondta, nincs elég pénz a nagyravágyásukhoz, most hiányoznak csak igazán a választások előtt elosztogatott milliárdok. Szerinte a kormány jól láthatóan keresi a pénzt, ezt mutatja az extraprofitadó.

Úgy folytatta, nincs pénz az önkormányzatoknál, azokat kifosztották, a bevételeiket elvonták, és a kis- és közepes vállalkozásoknál sincs, mert azok most jöttek le a lélegeztetőgépről.

A szocialista politikus azt mondta, a pénz ott van, ahol urizálnak, ahonnan a mulatozás hallatszik. Maguk felől hallom - tette hozzá, azt sürgetve: fizessenek a gazdagok. Szerinte hónapok óta "kormányzati dáridózás" zajlik: pénzeső, álláseső, poszteső. Most kell szerénynek lenni, ebben mutassanak példát - tette hozzá.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő elfelejtette, hogy háború van a szomszéd országban, ami kihat az egész világra. A világban áremelkedés is van, nem az Orbán-kormány okozta a magas inflációt, hanem a háború és más gazdasági tényezők - részletezte. Kitért arra is, hogy energiaválság is van, amit az EU rosszul kezel.

Az államtitkár azt mondta, ezeket a tényezőket figyelembe véve kell nézni a 2023-as költségvetést, amelynek célja, hogy a munkahelyek, a családok, a rezsicsökkentés megvédése. Kijelentette: a kormány döntései a magyar családok érdekeit nem sértik. Szólt arról is, hogy az önkormányzatok 2021-ben jelentős többletet termeltek, tehát nem elvonás történt, hanem többletük van az iparűzési adóból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!