OGY - Krónika 10. rész (kérdések, napirend után)

Belföld, 2022.07.04

A balatoni közlekedésről, a pedagógusok béremeléséről volt szó többek között a kérdések során hétfőn az Országgyűlésben. Ezt követően a napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját az Országgyűlés.



KDNP: milyen kormányzati intézkedések segítik a Balaton elérését?


Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte, milyen kormány intézkedések segítik a Balaton elérését. Kiemelte a MÁV és a Volánbusz fejlesztése érdekében hozott kormányzati döntéseket, és rámutatott: meglátása szerint jóval többen választják a tömegközlekedést, amellyel egyre jobb körülmények között lehet utazni. Ugyanakkor a közösségi közlekedési menetrend gördülékennyé és kiszámíthatóvá tételére is szükség lenne - jegyezte meg.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy számos fejlesztésről döntöttek az elmúlt időszakban, ezek nagyban érintik a Balatont és annak megközelíthetőségét. Kitért arra, hogy 12 megyeszékhelyről gond nélkül el lehet jutni az északi és a déli partra, s fejlesztették az éjszakai menetrendet is.

Közös cél, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen, minőségi alternatívát nyújtson a belföldön pihenni kívánók számára - mondta.


DK: alamizsna a pedagógusoknak a háromszor tízszázalékos béremelés


Hegedűs Andrea (DK) arról beszélt, a háromszor 10 százalékos béremelés csak alamizsna a pedagógusoknak, akiknek a bére nem érte el a tavaly a 400 ezer forintot.

Tavaly a pedagógusbérek már a nemzetgazdasági átlagtól is elmaradtak, a magas infláció mellett a reálkereset folyamatosan csökken. Ennek következménye a pedagógushiány - mutatott rá.

Legalább 50 százalékos béremelésre és a vetítési alap minimálbérhez kötésére van szükség - hangoztatta.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány idején iskolákat zártak be több mint 380 helyen, tandíjassá tették a pedagógusképzést, elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól. Idézte Dobrev Klára szavait is a tervezett béremelésről, miszerint nincs szükség kormányzati bizsura. Most akkor van szükség emelésre, vagy nincs - tette fel a kérdést.

Szerinte az ellenzéki képviselők azért dolgoznak Brüsszelben, hogy a források, amelyeket béremelésre fordítanának, ne érkezzenek meg Magyarországra.


Jobbik: miért nem ingyenes az M86-os egy szakasza


Balassa Péter (Jobbik) szóvá tette, hogy az M86-os Szombathely és Vád közötti szakasza nem ingyenes. Erre igény lenne, Szombathelyen és környékén egyaránt - jegyezte meg.

Kitért arra is: aki itt él, tudja, milyen forgalmi terhelést kell elviselniük a környéken élőknek.

Miért büntetik az itt élőket? - tette fel a kérdést.

Koncz Zsófia úgy reagált: a kormány céljai között szerepel valamennyi megyei jogú város elérhetősége magas színvonalú úthálózaton, az autópályák országhatárig vezetése és a gyorsforgalmi úthálózat elérése 30 percen belül bármely településről. Jelezte: a nehéz tehergépjárműveket már korábban kitiltották az érintett szakaszon, és a szakma álláspontja szerint a díjmentesség nem megfelelő eszköz a forgalmi problémák kezelésére.


Napirend után


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) napirend utáni felszólalásában a lakhatási nehézségekre hívta fel a figyelmet, majd új lakások építése és egy állami bérlakásprogram indítása mellett hallatta hangját.

Varju László (DK) az ellen szólalt fel, hogy a kormány saját hatáskörbe venné az önkormányzati szakrendelőket, amelyeknek működtetésére és fejlesztésére az önkormányzatok milliárdokat költöttek.

Barkóczi Balázs (DK) felidézte: a baloldali kormányzás idején a nagyjából 800 ezer ipari technológiával készült panellakás mintegy harmadát újították meg. Közölte: módosító indítványt nyújtottak be a költségvetéshez a "2011-ben elkaszált" panelprogram újraindításáért kiterjesztve azt a társasházakra is.

Hegedüs Andrea a DK padsoraiból a pedagógusok bérének rendezését sürgette, jelezve, hogy az lenne a megoldás a pedagógushiányra is.

Kállai Mária fideszes képviselő arról beszélt, Budapest után Szolnok nyújtotta a legtöbb programot a múzeumok éjszakáján, 25 helyszínen 150 programmal várták az érdeklődőket.

Frakciótársa, Becsó Zsolt Kelet-Nógrád esélyei és lehetőségei címmel beszélt a térség 2010 után, a kormány támogatásával elért gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtési és a helyi identitást erősítő eredményeiről.

Keresztes László Lóránt (LMP) a mecseki uránbányászat esetleges újraindítása ellen emelte fel a szavát.

Dócs Dávid (Mi Hazánk) azt kérte, hogy a rendőröket becsüljék meg és biztosítsanak számukra tisztességes béreket.

A parlament következő ülését a házbizottság ajánlása alapján hívják majd össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!