OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2023.11.20

Az adótörvények és a globális minimumadó is szóba került a törvényjavaslatokhoz készített bizottsági jelentések és módosító javaslatok hétfő esti parlamenti vitáiban. Az Országgyűlés napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját.Adótörvények


Az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Illés Boglárka (Fidesz) ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját.

A képviselő azt mondta, hogy az adóeljárási szabályok tovább egyszerűsítik és könnyítik az adózást. A jövőre debütáló e-áfa-rendszer újítást hoz az ellenőrzésben és önellenőrzésben - emelte ki a felszólaló.

Arra is kitért, hogy törvényi szintre emelkednek a Hop-on, Hop-off buszos szolgáltatásokra vonatkozó veszélyhelyzeti intézkedések, miközben a javaslat elfogadása után a túró rudi áfája 18 százalékra csökken - hívta fel a figyelmet.

Aki a javaslatot támogatja, az további adócsökkentésekre és adókedvezményekre mond igent - foglalta össze a véleményét.

Ezt követően Dúró Dóra levezető elnök lezárta a vitát.


Globális minimumadó


A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Földesi Gyula (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója a szabályozás bevezetését alapvető nemzeti érdeknek nevezte.

A globális minimumadó lényege, hogy kiegészítő adót kell beszedni minden olyan esetben, amikor egy adott államban valamely multinacionális vállalat tényleges jövedelemadó-mértéke 15 százalék alatti - közölte. A kiegészítő adó három típusú lehet - hívta fel a figyelmet a politikus.

Miután senki nem szólalt fel, az elnöklő Dúró Dóra a vitát lezárta.


World Aquatics, konzuli védelem


Az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságoknak, mentességeknek és könnyítéseknek a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire való kiterjesztéséről, valamint a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról szóló javaslatok bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslat vitáiban senki nem szólalt fel.Kastélyok, kúriákA kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslat vitájában Illés Boglárka (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója ismertette: a javaslat az egyes kastélyokra, kúriákra, udvarházakra is vonatkozik, biztosítja a műemlékekkel való hatékony állami gazdálkodás lehetőségét és új rendszert hoz létre egyes ingatlanok fenntartására és működtetésére.

A javaslat 10 várkastély, 444 kastély, 343 kúria és 7 azonosítatlan rom sorsáról rendelkezik.

Hangsúlyozta, hogy az 1945-ben kezdődött és 1952-ig tartó államosítás, majd a rendszerváltás idején a teljes restitúció elmaradásának következménye a kulturális örökség e részének leromlott állapota. A törvényjavaslat célja megteremteni az innovatív, egyúttal felelős gazdálkodás jogi kereteit.

Jelezte: a törvényalkotási bizottság által megtárgyalt és elfogadott összegző módosító javaslat tartalmazza a vagyonkezelő által megvalósított beruházások értékének megtérítésének biztosítását, amennyiben a vagyonkezelési időtartam lejártát megelőzően az állami vagyonkörből kikerülne az érintett ingatlan tulajdonjoga. Tartalmazza továbbá, hogy a támogatás kedvezményezettje a támogatással kapcsolatos okiratokat és dokumentumokat 20 évig köteles őrizni.

A javaslatról vita nem bontakozott ki.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára zárszavában reményét fejezte ki, hogy a javaslat elfogadásával új korszak kezdődik a kastélyok történetében.Víziközmű


A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításáról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Földesi Gyula (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója kiemelte, a víziközmű-szolgáltatás integrációs folyamata során probléma, hogy a tulajdonos önkormányzatok egyhangú döntése szükséges az államnak való átadáshoz. A módosítás értelmében az átruházáshoz a jövőben elegendő az ellátásért felelős önkormányzatok egyszerű többségi döntése. Ugyanakkor az integrációs programban rész venni nem akaró önkormányzatok megtarthatják tulajdonrészüket.

A javaslatról vita nem bontakozott ki.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára zárszavában jelezte, Karácsony Gergely főpolgármester megpróbálta zsarolni a kormányt, ezért a javaslat biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést, ha az az adott terület műszaki körülményei miatt elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.


Napirend után


Varju László (DK) napirend utáni felszólalásában az újpesti bölcsődékben működő gyermekétkeztetést méltatta.

Frakciótársa, Földi Judit az idősek, elesettek és gondozásra szorulók ellátásának felelősségéről beszélt.

Varga Zoltán (DK) a kiszolgáltatott helyzetbe érkező ázsiai vendégmunkások helyzetéről beszélt napirend utáni felszólalásában.

Jakab Péter (független) azt kérdezte, hol van az ellenzék, amikor "a Fidesz-kétharmad szó szerint átgázol ezen az országon", majd a parlament feloszlatását és előrehozott választás kiírását sürgette.

Bencze János (Jobbik) az agrárium problémáit vette sorra, a versenyhátrányok okaként azt jelölve meg, hogy nem azok birtokolják a földet, akik azt megművelik, hanem olyanok, akik spekulatív jelleggel vásároltak hatalmas területeket.Az elnöklő Dúró Dóra a hétfői ülést bezárta, jelezve, hogy a törvényhozás kedden reggel kilenc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!