OGY - Krónika 11. rész (hitelmoratórium)

Belföld, 2020.10.19

A hiteltörlesztési moratóriumról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este.



Fidesz: jó döntés a fizetési moratórium továbbvitele



F. Kovács Sándor (Fidesz) kijelentette: jó döntés annak a fizetési moratóriumnak a továbbvitele, amelyet az év elején vezettek be.

Közölte: a járvány soha nem látott helyzetet hozott, megrengette a gazdaságot, a vállalkozások és a családok pénzügyi helyzetét.

Felidézte, a járvány miatt a kormánynak kétféle védekezési módot kellett kidolgoznia: reagálnia kellett az egészségügyi válsághelyzetre és a gazdasági nehézségekre is. A munkahelyeket és a családok életszínvonalát meg kell védeni a járvány idején is, ebben segít a fizetési moratórium, amely a számok alapján eddig is sikeres volt - mondta.



Jobbik: ez csak egy részleges meghosszabbítás



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a javaslat csak egy részleges meghosszabbítás, és nagyon leszűkíti azoknak a körét, akik igénybe vehetik ezt a lehetőséget. A futamidő meghosszabbítása ráadásul rejtett költségeket jelent az amúgy is nehéz helyzetben lévő embereknek, pedig a bankrendszer nincs erre rászorulva - értékelt.

Közölte: támogatják a kezdeményezést, de felteszik a kérdést, hogy miért nem érint ugyanannyi embert a moratórium, mint korábban.



KDNP: eddig is sokaknak jelentett segítséget a fizetési moratórium



Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a fizetési moratórium eddig is segített, hogy ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben az emberek, széles rétegeknek jelentett nagy segítséget az intézkedés.

Azt mondta: a magyar gazdaság jó állapotban érkezett el a válsághoz, majd a kormány sok lépést tett a járvány negatív gazdasági hatásai ellen. A magyar gazdaság védelmére jelentős forrásokat fordítottak, sok munkahelyet mentettek meg, és most már a foglalkozási ráta is kedvezően alakul - sorolta. Hozzátette: a baloldallal szemben nem megszorításokat hoznak válság idején, hanem ösztönzik a beruházásokat és segítik a családokat.

Megjegyezte: most kiemelt társadalmi csoportoknak meghosszabbítják a fizetési moratóriumot további hat hónapra, és a kormány jól határozta meg az érintettek körét.


LMP: nem jó a törvény, de több a semminél


Csárdi Antal, az LMP vezérszónoka felszólalása elején jelezte, hogy a törvényjavaslat elfogadását frakcióka támogatja. Nem azért, mert egy jó törvény, hanem azért, mert még mindig több a semminél - tette hozzá. Nem engedhetik el az ilyen kis lehetőségeket sem - mondta.

Szerinte azonnal szembeötlik, hogy hol van a bankok felelősségvállalása a járvány kezelésében. Valóban fizetnek bankadót a pénzintézetek, de ezt leírhatják a következő években, az egyenlege a befizetési kötelezettségnek ezzel gyakorlatilag nulla. Ez nem részvétel a terhek közös cipelésében - értékelt.

A törvény érthetetlenül szigorú azon társadalmi rétegekkel, akiket megnevez kedvezményezettként. Hol maradnak azok, akiknek csökkent, illetve csökkenni fog a jövedelme? - tette fel a kérdést az LMP-s képviselő. Kimaradt azoknak a köre is, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerültek - jegyezte meg.

A szükséges minimum a javaslat - összegzett, majd azt kérte a kormánytól, fontolja meg az érintettek körének jelentősen kitágítását.


DK: kevesebbeknek segít a javaslat, mint indokolt


Varju László, a DK vezérszónoka szerint meg kell próbálni segíteni, ugyanakkor a kormány nem veszi észre az ellentmondásokat. Példaként hozta, hogy mennyien és kik élhetnek a törvény szerint a moratórium meghosszabbításával. Jóval kevesebbeknek van lehetősége erre, mint korábban - mutatott rá a DK-s politikus, és hivatkozott a jegybank vonatkozó kimutatására is. A hitelszerződések 28 százalékánál tudják csak igénybe venni a moratórium lehetőségét - mondta.

A kormány - az elhangzottakkal szemben - semmit nem hagyott ott az állampolgároknál, a végén ugyanúgy meg kell fizetni a hitelek törlesztését - fűzte hozzá. Ne állítsák azt, hogy bármit is ott hagytak, sőt még külön fizettetnek az emberekkel - hangoztatta.

Szerinte jelentős bizonytalanságot keltenek azzal is, hogy majd lesz egy kormányrendelet, ami külön rögzíti, ki is a jogosult a moratóriumra a vállalatok körében.

A DK a törvényjavaslat elfogadását támogatja, de módosító javaslatot nyújtott be az érintettek körének szélesítésére - jelezte az ellenzéki politikus.


MSZP: ne szűkítsék le az érintettek körét


Szakács László, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy támogatják az előterjesztést, ugyanakkor kritikai észrevételeik is vannak. Őt is az a kitétel zavarja - magyarázta -, hogy ott hagynak pénzt az embereknél. Ez nem igaz, csak később szedik be - vélekedett, és az EBRD-vel kötött kormányzati paktumra hivatkozott. Eszerint nem hoznak olyan intézkedéseket, ami a Magyarországon működő bankok jövedelmezőségét hátrányosan érinti a jövőben.

Szóvá tette azt is, hogy a moratórium a vállalatok alig 16 százalékát érinti majd várhatóan. Aránytalanul, szükségtelenül leszűkítik azok körét, akik igénybe veszik - értékelt.

Arra szólított fel, hogy ne szűkítsék le az érintettek körét. Azt is szeretnék, hogy a végrehajtások tényleges leállításával segítsék a családokat - tette hozzá, hangsúlyozva: nincs olyan gazdasági előrejelzés, miszerint a családok jobb helyzetben lesznek tavasszal, mint most.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!