OGY - Krónika 11. rész (költségvetés megalapozása, napirend után)

Belföld, 2020.06.29

A parlament a határozathozatalokat követően a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájával fejezte be munkáját hétfő este.



Bizottsági vélemény

Nagy Csaba (Fidesz) a törvényalkotási bizottság véleményét kifejtve elmondta: a törvényjavaslat elemei kimutatható kapcsolatban állnak a jövő évi költségvetés előirányzataival és az idei büdzsével, azok több esetben pontosítások, nyelvhelyességi változtatások.

A médiatörvény változtatásáról szólva kiemelte: annak eredményeként a hallás- és látássérültek szélesebb körben és akadálymentesebben élvezhetik az adásokat.

Hozzátette: a törvényjavaslat az ital-nagykereskedelem piacát úgy módosítja, hogy megtiltja a kizárólagos terjesztési szerződéseket, egyszerre szolgálva a fogyasztók és a hazai gyártók érdekeit.



Képviselői hozzászólások

Fidesz: esély a kisebb hazai sörfőzdéknek



A képviselő hozzászólások sorát nyitó Kósa Lajos (Fidesz) a kereskedelmi törvény módosításáról szólva példaként hozta fel: 2018-ban 166 milliárd forint volt a sörpiac, amelyből 160 milliárdot három nagy multicég forgalma tett ki, ehhez jött még hárommilliárd forintnyi importjuk.

Hozzátette: a kézműves sörgyártási hagyományokkal rendelkező államokban lehetővé teszik, hogy akár a piac ötödét is lefedjék a kis hazai gyártók, megemlítve, hogy ez foglalkoztatás-bővülést, a gasztronómiában pedig új ízeket hoz. Jelezte: ehhez arra van szükség, hogy megtiltsák a kizárólagosság nyilvánvalóan versenykorlátozó gyakorlatát.

DK: nem az igazán kicsik a haszonélvezők

Arató Gergely (DK) szerint a javaslat formálisan a kizárólagossági jog kiszorításáról szól, a verseny tisztaságát és a választék szélesítését támogatva.

Ugyanakkor kifogásolta, hogy a javaslat a költségvetést megalapozó törvényben kerül a Ház elé, azon belül is képviselői indítványként, így érdemi vitát nem lehet folytatni róla.

Hozzátette, a kezdeményezés azoknak a kisebb gyártóknak kedvez, amelyek "nem is olyan kicsik", a Csíki Sör nevét vetve fel.

Jobbik: ez törvényjavaslat-farigcsálás

Érthetetlennek nevezte a "kormányzati törvényjavaslat-farigcsálást" a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint ismét lobbiérdekeket képvisel a kezdeményezés. A képviselő szintén a benyújtás módját kifogásolta.

A válsághelyzet megszűntével lehetne hozzányúlni egy rendszerhez - fogalmazott, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) változtatásának kormányzati szándékára reagálva.

Fidesz: nem személyre szabott a javaslat

Kósa Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta: nem egy gyártó, nevesül a Csíki Sör támogatását szolgálja a javaslat, hanem azt, hogy mindenhol a helyi termékek is jelen lehessenek a piacon.



A vita lezárása után Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: abból, hogy a negyven törvényt módosító javaslat egy-két pontját érte csak bírálat, azt a következtetést vonja le, hogy a javaslat zömével egyetértenek a képviselők.



Napirend után



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) egy kibontakozó társadalmi katasztrófáról beszélt napirend utáni felszólalásában, mondván, százezrek számára válhat kétségessé, tudják-e fizetni adósságukat, ezért a kilakoltatási moratórium azonnali bevezetését követelte.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz) az ajkai kórház dolgozóinak mondott köszönetet a koronavírus-járvány alatti helytállásukért, méltatva a kormányzat, a hatóságok és az emberek kiállását is.

Hajdu László (DK) a Lánchíd felújításáról szólt, megjegyezve, állagmegóvás helyett politikai harccá vált az ügy, majd kiemelte: az évtizedes problémát megörökölte a főváros jelenlegi vezetése, a munkálatokhoz a kormányzat anyagi támogatását sürgetve.

Frakciótársa, Varga Zoltán "a beígért munkahelyeket" kérte számon a kormányoldalon, mondván, miközben "a tíz éve elmúlt nyolc évről" rendszeresen beszélnek, nem adnak számot az utóbbi három hónapban eltűnt állásokról, az új orbáni jövőben pedig a katonaság és a közmunkás-lét között választhatnak a munkájukat elvesztők.

Keresztes László Lóránt (LMP) a vidék helyzetét kifogásolta, arról beszélve, a kormányzat semmit nem tett a periférikus térségek leszakadásának megállításáért.

Lukács László György (Jobbik) a Cegléd határában épülő nagyfeszültségű távvezeték problémáját hozta fel, mint olyan ügyet, ahol a politikai erők pártállástól függetlenül támogathatnák a helyiek jogainak védelmét.



Az elnöklő Hiller István ezután az ülést lezárta, és jelezte: az országgyűlés szerdán tartja következő, rendkívüli ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!