OGY - Krónika 12. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.22

Az Országgyűlés szerda délutáni ülésén folytatta a 2023-as költségvetés vitáját.



DK: ez a megszorítások költségvetése


Kálmán Olga (DK) azt mondta, a Fidesz 12 éve arra hivatkozik, hogy ettől vagy attól megmentik a magyar embereket. De nem történik más, csak a saját hibáikat próbálják leplezni az állandó mentőakciókkal vagy az ellopott milliárdokról próbálják elterelni a figyelmet.

Attól mentették meg Magyarországot, hogy egy nyugodt, gyarapodó, igazságos és európai ország legyen - fogalmazott. Lehet játszani a szavakkal, de a megszorítás attól megszorítás marad - mondta.

Ez a megszorítások költségvetése, a megszorító Orbán-csomag, amely még többet vesz ki a családok zsebéből és még többet hagy az oligarcháknál - összegzett.

Szavai szerint a legelesettebbeket "megvédik" a felemelkedés esélyétől, a gyermekeket a valós és korszerű tudás esélyétől, a betegeket a gyógyulástól, a magyar családokat a megélhetéstől, a nyugdíjasokat attól, hogy döntsenek élelmiszert vegyenek vagy kiváltsák a gyógyszereiket - sorolta.

Kitért arra is, hogy "hiába hamisít" 10 százalékos inflációt a KSH, bizonyos élelmiszerek 20, 30, 40 százalékkal drágultak és konkrét példákat hozott az áremelkedésekre.

Szerinte a kormány felel a történelem leggyengébb forintjáért, aminek nyertesei a multik, a Magyar Nemzeti Bank, az uniós pályázatokat nyerő fideszesek.

Ha kicsit is fontosak az idősek, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adnának a nyugdíjasoknak, 0 százalékra csökkentenék az alapvető élelemiszerek áfáját év végéig és utána sem emelnék 5 százalék fölé - jegyezte meg.



Fidesz: továbbra is cél a magyar sport versenyképességének megtartása



Simon Róbert Balázs (Fidesz) azt mondta: 2023-ban is kiemelt célja a kormánynak a hazai sport versenyképességének megtartása és javítása. Ennek érdekében az olimpiai eseményeken történő részvétel támogatására 900 millió forinttal, a nem olimpiai sportágakra 224 millió forinttal több jut 2023-ban.

A kormány prioritásként kezeli, hogy Magyarország minél több kiemelt jelentőségű nemzetközi sporteseménynek legyen házigazdája, e sportesemények minőségi lebonyolításával erősítve az ország sportdiplomáciai szerepét és biztosítva a magyar versenyzőknek a nemzetközi tapasztalatszerzést hazai környezetben.

A 2023-as kiemelt sportesemények között említette az atlétikai világbajnokságot, a karate világbajnokságot, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjat és a Tour de Hongrie kerékpárversenyt.

Azt is mondta: a 16 kiemelt sportág fejlesztésére több mint 8,5 milliárd forintot, a 23 felzárkóztatási sportág sportágfejlesztési feladatainak támogatására 582 millió forintot tervez fordítani a kormány.

Kitért arra is: 2023-ban is folytatódik a Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott, Minden gyermek tanuljon meg úszni program. Ez a program tavaly indult el 20 városban mintegy 12 ezer óvodai nagycsoportos és kisiskolás korú gyermek bevonásával.

Simon Róbert Balázs az innováció területéről szólva kiemelte: a kormány legfontosabb célkitűzése az innováció területén, hogy Magyarország 2030-ra az EU top 10 innovátora közé kerüljön.

Arányaiban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatásfejlesztésben dolgozók száma 2010 és 2020 között: 97,3 százalékkal, szemben az Európai Unió átlagával, ami 40,5 százalék.

Kitért a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) létrehozására, amely Magyarország tudományos és gazdasági versenyképességét, az európai kutatási térbe való eredményes bekapcsolódását és a gazdasági növekedését szolgálja.

Az NKFI alap elsődleges forrását a gazdasági társaságok által befizetett innovációs járulék képezi, amelynek összege a Pénzügyminisztérium prognózisa alapján a 2023-as évben 121 milliárd forint lesz, ami a 2022-es költségvetéshez képest 29,6 milliárd forintos növekedést jelent - mondta.



KDNP: a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése a jövő évi



Földi László (KDNP) arról beszélt: a költségvetés vitájában a képviselők feladata rámutatni, hogy a mostani nehéz időszakban hogyan tudnak segíteni az embereknek, akik azt várják, hogy jobban, de legalábbis ne rosszabbul éljenek, akik békét és biztonságot akarnak és akik nem szeretnék megfizetni a háború vagy a "halvaszületett" nyugati szankciók árát. Ezért a jövő évi költségvetés a rezsivédelemé és a honvédelmemé lesz.

"Az alapok erősek, most kifizetődik, hogy évek óta fenntartható és óvatos költségvetési politikát folytatott a kormány" - vélekedett. A cél, hogy a növekedés jövőre is folytatódjon és a háború ellenére 2023-ban is 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány.

Ezt megalapozza az is, hogy idén májusban az adócsökkentések mellett is 23 százalékkal nőttek a költségvetés főbb adóbevételei.

Azt is mondta: a nehéz helyzetben az állam elsősorban saját magán spórol, másodsorban megadóztatja a "koronavírus-járványon és a háborún nyerészkedő nyolc ágazat dúsgazdag képviselőit".

Magyarországon 2023-ban 730 milliárd forinttal több jut a nyugdíjakra, 200 milliárd forinttal több az oktatásra, 100 milliárd forinttal több az egészségügyre és 450 milliárd forinttal több a családok támogatására - mondta, megjegyezve, hogy a családtámogatás mértéke "európai rekord".

Kiemelte továbbá a Magyar falu programot és a falusi csokot, amely meglátása szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megállt a falvak elnéptelenedési folyamata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!