OGY - Krónika 13. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.11.30

Az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitájával folytatta munkáját a parlament hétfőn késő este. Ezt követően napirendre került a csecsemőgondozási díj emelésével és a fogyasztóvédelemmel összefüggő törvények módosítása is.



Otthonteremtési akcióterv
Salacz László (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója emlékeztetett, hogy a szociálpolitikai célú új lakások értékesítése során öt százalék lesz az áfa mértéke. Ezen kívül az az indítvány az új és a használt lakás vásárlása során mentesíti a gyermekes családokat a vagyonszerzési illeték megfizetése alól - tette hozzá.

Jövő év elejétől a kész, új lakás megvásárlása és a generálkivitelező bevonásával kulcsrakészre való felépítés után csak öt százalék áfát kell fizetni - hangsúlyozta.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kérdezte, hogy nem lenne-e célszerű bevezetni egy felső összeghatárt. Hozzátette, az újépítésű lakások piaca elképesztő mélyrepülésben van.

Az ötszázalékos áfát célszerű lenne hosszú távon is megtartani - ismertette véleményét.

Gurmai Zita (MSZP) bejelentette, hogy a szocialisták támogatják a javaslatot, de szeretnék, ha a támogatási rendszer minél szélesebb kört érne el. Hangsúlyozta, nemcsak a jobb anyagi helyzetben lévők, de mindenki számára ki kellene terjeszteni a támogatást.

A vita lezárása után Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség államtitkára leszögezte, hogy a kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programjához kezdett hozzá. A program nemcsak a jómódúaknak, hanem mindenkinek szól - közölte.

Csecsemőgondozási díj


A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvénynek a csecsemőgondozási díj emelésével összefüggő módosításáról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Gurmai Zita (MSZP) elmondta, hogy a szocialisták támogatni fogják a javaslatot.

Az indítványon azonban lehet még korrigálni, mert tovább növeli a családok közötti egyenlőtlenségeket, egy gyermeket nem az alapján kell megítélni, hogy a szülei korábban dolgoztak-e - bírált a politikus.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) jónak nevezte a jogszabályban leírt lehetőséget. Azt kérte, a kormányzat arról is gondolkozzon el, hogy a járványhelyzetben száz százalékra kellene emelni a táppénzt.

Zsigó Róbert államtitkár a képviselői felszólalásokra válaszolva hangsúlyozta, minden szülő fontos és nem is szeretnének közöttük különbséget tenni. A kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse az édesanyákat és a családokat abban, hogy gyermekeket tudjanak nevelni - emelte ki.

Fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelemmel összefüggő törvények módosításáról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Héjj Dávid Ádám (Fidesz) ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját. A politikus elmondta, hogy alapvetően uniós jogharmonizációs módosításról van szó, ami megteremti a kettős minőséggel való fellépés jogi hátterét.

Ennek alapján a kettős minőséget a fogyasztóvédelmi hatóság szankcionálhatja - hívta fel a figyelmet.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) üdvözölte a kettős minőség tisztességtelen gyakorlattá minősítését, ugyanakkor további lépéseket szorgalmazott "a fogyasztók minősített átveréseivel", "az online kereskedelem vadhajtásaival" szemben, a szankciórendszer kiterjesztését és drákói szigorítását sürgetve.

Mesterházy Attila (MSZP) felháborodásának adott hangot, hogy az Európai Unión belül létezik még a többes minőség problémája. Felvetette, a fogyasztóvédelmi rendszer fejlesztésével lehet visszaszorítani a tisztességtelen magatartást.

A vita lezárása után Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára jelezte: ugyan az ellenzék korábban kifogásolta, hogy idén három alkalommal is hozzányúltak a terület szabályozásához, ám mindig más oldalon módosítottak az előírásokon.

A jelen módosítás jogharmonizációs célú, a fogyasztói jogokat erősíti az online térben - közölte, hangsúlyozva, a kormányzat nem követi az eseményeket, hanem azok elébe menve módosít a szabályozáson.


Állami projektértékelők


A parlament ezt követően áttért az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló jogszabály módosításához érkezett bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájára.

Salacz László (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját tolmácsolva elmondta: a kormány prioritásként kezeli az uniós források minél hatékonyabb felhasználását, ennek pedig elengedhetetlen feltétele a gyors, átlátható, piaci szereplőktől független értékelői rendszer megléte.

Hangsúlyozta: a rendszerrel kapcsolatban érdemi szakmai kritika nem fogalmazódott meg, így indokolt a működését a következő uniós költségvetési ciklusra is kiterjeszteni, amihez szükség van a javaslatban szereplő technikai módosítások elfogadására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!