OGY - Krónika 13. rész (gyermekvédelmi törvénycsomag)

Belföld, 2024.04.30

A parlament kedd délután lezárta a kormánypártok által benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalását.    



A Mi Hazánk szerint érdemben kevés dolgon változtat majd a gyermekvédelmi törvény



Apáti István (Mi Hazánk) hangsúlyozta: az állam alapvető kötelessége lenne, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsen a gyermekvédelmi intézményekben, egyrészt a tárgyi feltételek biztosításával, másrészt az ott dolgozók anyagi megbecsülésével. Főleg - jegyezte meg, ha a gyermekvédelemben dolgozókat a jövőben még a rendvédelemben szokásos vizsgálatoknak is alá kívánják vetni.

Az ellenzéki politikus kétségét fejezte ki, hogy lesz elég pénz a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) a személyi állomány megemelésére, hogy a hálapénzt elfogadó orvosok utáni nyomozás mellett még a gyermekvédelemeben dolgozók megbízhatósági vizsgálatait is el tudják végezni.

A Mi Hazánk félelme, hogy érdemben nagyon kevés dolog fog változni a törvényjavaslat elfogadása után a gyermekvédelemben. Azt is mondta: hiába a szabályozás, ha a gyakorlatban sokszor a személyes kapcsolatokkal rendelkező, magas beosztású emberek megúszhatják a felelősségre vonást.

Jelezte azt is, a gyermekvédelem fontos, de elhanyagolt területe a drog és a prostitúció kérdése is.

Apáti István javasolta, hogy a kifogástalan előélet ne csak a gyermekvédelemben dolgozókkal, hanem az állami vezetőkkel szemben is legyen elvárás. Javasolta azt is, hogy kerüljön sor rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen pszichológiai vizsgálatra és drogtesztre - mondta.



Momentum: a gyerekeket a Fidesz-kormánytól kell megvédeni



Orosz Anna (Momentum) szerint a magyar gyermekeket a Fidesz-kormánytól kell megvédeni.

Hornung Ágnes felszólalására reagálva azt kérdezte, hogyan segíti a kormány azokat a családokat, akik nem férnek hozzá a csak a gazdagabb családok számára elérhető csokhoz.

Kifogásolta, hogy a gyermekvédelemben dolgozók 2-300 ezer forintot keresnek, miközben súlyosan traumatizált gyerekeken próbálnak segíteni, anélkül hogy megkapnák a munkájukhoz elengedhetetlen mentális és szakmai támogatást.

Azt is kérdezte, hogyan tervezi a kormány visszaszorítani a családon belüli erőszakot, és mit tesznek azért, hogy a szülészetek ne zárjanak be hétvégére.



LMP: az internetre vonatkozó szabályozásban a TikToknak is szerepelnie kellene



Kanász-Nagy Mété (LMP) pozitív előrelépésként értékelte a javaslat internetes visszaélésekkel szembeni részét, de kifogásolta, hogy a TikTok kimaradt a szabályozásból. A videomegosztón sok, a gyermekekre káros tartalom jelenik meg, ezért több országban életkorhoz kötik a platformhoz való hozzáférést - mondta.

Feltette a kérdést, hogy a gyakorlatban milyen vizsgálati módszerekkel fogják a gyermekvédelemben dolgozók életvitelét ellenőrizni, és hogy a gyermekek átmeneti otthonában dolgozókra miért nem terjesztik ki a kötelező vizsgálatot.


Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.


Zárszó


Selmeczi Gabriella (Fidesz) zárszavában azt mondta: a javaslatok hasznosságát alapvetően senki nem kérdőjelezte meg, de az ellenzéki politikusok minden másról is beszéltek a vitában. Reményeit fejezte ki azonban, hogy ők is úgy gondolták, a két javaslat szükséges, hasznos és jó.

Szükségesnek nevezte a szigorú és alapos átvilágításokat, valamint támogatta azt, hogy a büntető törvénykönyv szigorítását az alapítványi és egyházi intézkedésekre is terjesszék ki.

Tájékoztatott arról, hogy a vitában elhangzott, Hajdúhadházon történt bűncselekményben nyomozás van folyamatban.

A szűrőprogramokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a szolgáltató fog szűrni, és a legveszélyeztetettebb, 8-12 éves korosztálynál még nem jellemző, hogy meg tudnák kerülni a programokat. Jelezte azt is, hogy a médiahatóság feladatává tették, hogy országos tájékoztató programokat szervezzen a képernyő előtt töltött idő veszélyeit bemutatva, szintén az ő feladatuk a feketelista aktualizálása a pornográf oldalaknál.

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: a javaslattal nemcsak a büntető törvénykönyvet, hanem 22 törvényt is módosítanak. A kormány és a kormánypárti képviselőcsoportok részéről 2010 óta már számos, a gyermekek védelmét szolgáló törvényjavaslat került az Országgyűlés elé.

A kormány családbarátságát kétségbe vonó kritikákról szólva azt mondta: azok mondták, akik sorra nem szavazzák meg a családokat támogató jogszabályokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!