OGY - Krónika 14. rész (veszélyhelyzet megszüntetése)

Belföld, 2020.06.03

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint az azzal összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló javaslat együttes vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán.



DK: "kamu" törvényjavaslatról van szó


Arató Gergely, a DK vezérszónoka egyetértett azzal, hogy Magyarország - hasonlóan más közép-európai országokhoz - szerencsésen átvészelte a járvány legrosszabb részét. Köszönetet mondott szakembereknek, akikre szerinte a kormány az esetek egy részében hallgatott, és megköszönte a védekezés frontvonalában dolgozók munkáját.

Hangsúlyozta: az ellenzék a később hatékonynak bizonyuló intézkedéseket nem csak hogy támogatta, hanem sürgette és követelte, ugyanakkor a kormányoldal a járvánnyal szembeni védekezésből politikai ügyet akart csinálni, azt volt a szándéka, hogy ne jöjjön létre egység. Emlékeztetett: az ellenzék támogatta volna a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, ha abban időkorlát is szerepel.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló előterjesztést "kamu" törvényjavaslatnak nevezte, amelyben a kormány saját magától kéri a felhatalmazás visszaadását.

Bírálta a veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló javaslatot is, amely értékelése szerint arra ad lehetőséget, hogy a kormány a tisztifőorvos javaslatára, minden további egyeztetés és parlamenti felhatalmazás nélkül közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdessen. Szerinte a kormány ezzel szinte korlátlan felhatalmazást kapna. Közölte: a DK ezért egyik javaslatot sem támogatja ebben a formában.

Úgy értékelt: az előterjesztésekből hiányzik a munkanélküliek és a kisvállalkozások helyzetének javítása.



LMP: félrevezetés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslat



Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka megköszönte mindenki munkáját, aki a magyar emberek egészségének megőrzéséért dolgozott és köszönetet mondott a magyar emberek türelméért és fegyelmezettségéért is, amelyet a korlátozó intézkedésekkel és a járvány miatt kialakult politikai vitákkal kapcsolatban tanúsítottak. Úgy vélte: a kormányoldalt terheli felelősség azért, hogy a politikai vita ilyen súlyos lehetett. Köszönetet mondott az önkormányzatoknak is, amelyek szerinte a védekezés első számú bástyáinak bizonyultak.

Visszautasította, gyalázatosnak és a méltatlannak nevezte azokat a kormánypárti állításokat, miszerint az ellenzék a "vírus oldalára" állt, ugyanakkor helytelennek nevezte az ellenzék diktatúrával kapcsolatos megállapításait is.

Emlékeztetett: az LMP a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán nem beszélt diktatúra kiépítéséről. Úgy vélte: lehetősége volt a kormányoldalnak, hogy nemzeti egységet teremtsen, de ennek ellenkezőjét provokálta ki.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot félrevezetésnek nevezte, amelyből úgy tűnik, mintha az Országgyűlés szüntetné meg a rendkívüli jogrendet, holott ezt a kormány teheti meg. Hozzátette: a javaslatban dátum sem szerepel a veszélyhelyzet megszüntetésére. Az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó szabályokat aggályosnak tartotta, szerinte a bevezetésnek nincsenek garanciái.

Az átmeneti szabályokról szólva úgy értékelt: vannak olyan intézkedések, amelyek fenntartása jogos, másokat viszont - így az ingyenes parkolást - meg kellene szüntetni. Kitért arra is: indokolatlan a honvédség fegyverhasználatára vonatkozó módosítás, és elfogadhatatlanok a munka törvénykönyvét érintő változtatások is.

Az LMP frakcióvezetője társadalmi szemléletváltást, önellátó, válságálló gazdaság megteremtését szorgalmazta és úgy vélte: a kormánynak történelmi felelőssége van abban, hogy ebben a helyzetben hogyan használja az anyagi és gazdasági lehetőségeket.



Párbeszéd: a javaslatok nem a veszélyhelyzet visszavonásáról szólnak

Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka azt mondta: a két törvényjavaslat valójában nem a veszélyhelyzet visszavonásáról szól, sokkal inkább arról, hogy a veszélyhelyzetet átnevezik egészségügyi válsághelyzetté. Kijelentette: a parlament előtt fekvő indítványok alapján soha nem fog véget érni az a felhatalmazás, amelyet a kormánypártok "látszólag vissza akarnak vonni". A katasztrófavédelmi törvény módosítása pedig fontos garanciákat iktatna ki az alaptörvényből - hangsúlyozta.

Azoknak lett igaza, akik azt mondták, hogy a kormánypártok visszaélnek a felhatalmazással és azt nem a járvány kezelésére fogják felhasználni - szögezte le. A 250 oldalas salátatörvényben számos olyan módosító javaslat szerepel, amelyeknek valójában nincs közük az indítvány címéhez, mint például a "rabszolgatörvény 2.0" - fogalmazott. Hozzátette, a jogszabály megkönnyíti a bányák újranyitását is. A képviselő bírálatként azt mondta, hogy nem elég, illetve nem megfelelő minőségű védőeszköz és lélegeztetőgép került az egészségügyi intézményekhez.

A kormány a járvány alatt nem az egészségügyi dolgozóknak adott tisztességes béreket, hanem Mészáros Lőrincnek és stadionokra adott pénzt - közölte.

Független: nincs helye pártpolitikai csatáknak

Dúró Dóra(független) azt mondta, hogy pártja, a Mi Hazánk a koronavírus-törvényt és a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényt is támogatja. Magyarország olyan helyzetbe került, amikor nincs helye a pártpolitikai csatáknak - indokolt.

Tíz év kormányzás után nehezen lehet ellenzéki pártra vagy politikusra fogni, azt, hogy milyen helyzetben van az egészségügyi és szociális rendszert. Ezeknek a szektoroknak a dolgozói ráadásul rendkívüli megterhelésnek vannak kitéve, ami rendkívül alacsony bérekkel párosul - közölte.

A kormányzat a járvány alatt elvonásokkal büntette az önkormányzatokat, a bankokat azonban "kímélettel" kezelte - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!