OGY - Krónika 15. rész (légijárművek, gyorsforgalmi út, napirend után)

Belföld, 2023.09.25

Az Országgyűlés a légijárművek fedélzetén elkövetett bűncselekményről szóló javaslat tárgyalása után áttért a Békéscsaba és Nagyszalonta közti gyorsforgalmi útról szóló javaslatra, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta a munkáját hétfőn késő este.A légijárművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb cselekményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetése


Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára közölte: a javaslat célja az 1963-as tokiói egyezmény módosítását tartalmazó, Montreálban 2014-ben elfogadott jegyzőkönyv kihirdetése.

Kiemelte, mindig merülnek fel újabb és újabb veszélyek a légiközlekedésben, a rádióforgalom megzavarásától kezdve a légijárművek eltérítéséig. A javaslatban rögzített módosítások a repülésbiztonságot szolgálják - hangsúlyozta.

Herczeg Tamás (Fidesz) rámutatott: 52 éve hatályban lévő egyezményről van szó, ezért hasznosnak, indokoltnak tekinthetők a változtatások.

A módosítások közül kiemelte a joghatóság kiterjesztésének biztosítását, valamint azt, hogy a légijármű parancsnokának gyorsabb fellépése is lehetővé válik, valamint a légitársaság megtéríttetheti a repülésbiztonságot megsértő utas által okozott kárt, költségeket. Közölte: támogatják a javaslatot.

Gurmai Zita (MSZP) szintén támogatásukról biztosította az előterjesztést.

Hollik István (KDNP) közölte: a konszenzusból nem maradnak ki, támogatják a javaslatot.

Az általános vitát az elnöklő Dúró Dóra lezárta.


Javaslat a Békéscsaba és Nagyszalonta közötti gyorsforgalmi útról


A magyar és a román kormány között a Békéscsaba - Méhkerék és Salonta (Nagyszalonta) közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodás kihirdetéséről javaslatot Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára ismertette.

Kiemelte, hogy a megállapodás jó alapot teremt a magyarországi M44-es gyorsforgalmi út és a Romániában ahhoz kapcsolódó útszakasz összeköttetésének megteremtéséhez.

A megállapodás korszerű keretek között teszi lehetővé a két ország közötti gyorsforgalmi úthálózat bővítését. Az új gyorsforgalmi összeköttetés nemcsak a kulturális és családi kötelékek megerősítéséhez, hanem a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok fellendítéséhez is hozzájárulhat - közölte.

Herczeg Tamás (Fidesz) régen megfogalmazott vágynak és célnak nevezte, hogy Békés vármegyének közvetlen kapcsolata létesüljön a Partiummal. Az út megépítése középtávon növeli a külföldi és hazai befektetők érdeklődését, javítja a közlekedésbiztonságot, valamint növelheti a kapcsolatok intenzitását - tette hozzá.

A Fidesz frakció támogatja a javaslatot - jelentette be.

Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy a fejlesztés célja az akadálymentes nemzetközi közúti forgalom megteremtése. Az MSZP támogatja az indítvány elfogadását - tette hozzá.

Hollik István (KDNP) arról beszélt, Magyarország egyik legnagyobb előnye, hogy Európa közepén helyezkedik el. Érdemes minden olyan beruházást támogatni, ami ezt az előnyt megtartja és még növeli is - jelentette ki a képviselő, aki támogatásáról biztosította a javaslatot.

Németh Szilárd (Fidesz) azt mondta, hogy Nagyszalontán egy gazdasági csomópont jöhet létre, mert oda termelő és egyéb üzemeket is lehet telepíteni.

Ezt követően Dúró Dóra levezető elnök a vitát lezárta.


Napirend után


Varju László (DK) az újpesti nyugdíjasok és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatását vette számba napirend utáni felszólalásában.

Jakab Péter (független) a kormány politikáját kritizálta és azt mondta: előrehozott, új országgyűlési választásokért küzdenek.

Barkóczi Balázs (DK) arról beszélt, hogy a kormány a védőnői hálózaton és az iskolatejen spórol.

Varga Zoltán (DK) azt tette szóvá, hogy nem termel a Nemzeti Oltóanyaggyár, míg Földi Judit (DK) a székesfehérvári fejlesztéseket kérte számon.

Dócs Dávid (Mi Hazánk) azt tette szóvá: 13 év kormányzás után eljutottak oda, hogy vasúti vonalakat zárnak be. Nemcsak a mellékvonalak, hanem sok helyen a fővonalak is rossz állapotban vannak, az államvasutaknak nem kell ellenség, ha ilyen kormány van - fogalmazott.


Dúró Dóra levezető elnök lezárta az ülésnapot. A parlament várhatóan kedden reggel 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!