OGY - Krónika 16. rész (alaptörvény módosítása)

Belföld, 2024.04.30

A Magyarország alaptörvényének tizenharmadik módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával zárult az Országgyűlés keddi ülésnapja.



Képviselői felszólalás



Fidesz: a gyermek különleges jogi oltalomra szorul



Mátrai Márta (Fidesz) felszólalásában kiemelte: az alaptörvény módosítása, a pedofil elkövető kizárása a köztársasági elnöki kegyelemből előrevetíti, hogy a gyermekekkel szembeni pedofil jellegű bűncselekmények tárgyi súlyát is szigorúbban ítéli meg a jogalkotó a jövőben, és emelkedni fog a pedofil bűncselekményekért kiszabható büntetési tételek hossza.

Az előterjesztés jelzi a jogalkotói szándékot, hogy a gyermek kiszolgáltatottsága okán különleges jogi oltalomra, védelemre szorul.

Az előterjesztés mindenki számára világosan, egyértelműen és érthetően jelzi, hogy a kiszolgáltatott, kihasznált gyermekek elleni pedofil bűncselekmények a magyar társadalom számára elfogadhatatlanok, "nemzeti értékrendünkkel nem egyeztethetők össze" - fogalmazott.



Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.



Zárszó



Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában köszönetet mondott a vitában elhangzott támogató nyilatkozatokért, és azért, hogy még az ellenzéki oldalon is volt olyan, aki a benyújtott alaptörvény-módosítás céljaival egyetértett.

Mindhárom kérdésben - a kegyelemről, a katonai csapatmozgásról, valamint az uniós hitelfelvételről - fontos és időszerű módosításról van szó, amelyek csak az alaptörvény szintjén szabályozhatók - tette hozzá.

Az államtitkár leszögezte: Magyarország alaptörvénye legitim, azt több, választott Országgyűlés is megerősítette.



Napirend után senki sem szólalt fel, így az elnöklő Jakab István az ülést bezárta, és bejelentette: az Országgyűlés várhatóan május 13-án, hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!