OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: cigányság integrációja, klímavédelem, nemzetpolitika, költségvetés)

Belföld, 2019.06.25

A cigányság integrációjáról, a klímavédelemről, a nemzetpolitikáról és a költségvetésről is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli ülésén.



Jobbik: elmaradhat a cigányság integrációja



Ander Balázs (Jobbik) a cigányság integrációjának, "a cigányútra tévedt integráció" elmaradása miatt fejezte ki aggodalmait. Szerinte ez a folyamat új Trianonhoz vezethet.

Azt firtatta, miért tartotta a Fidesz és korábban a Horn-kormány Farkas Flóriánt. Szerinte az 1,6 milliárd forintos "Híd a lopás világába" projekt már a sokadik ügye Farkas Flóriánnak, a pénzt eltűntették, az egyáltalán nem szolgálta a cigányság integrációját. Hozzátette: a Farkas Flórián mindig a szavazatszerzéssel volt megbízva; a Fidesz pedig mindig a legkiszolgáltatottabb, legiskolázatlanabb és a legszegényebb településeken tarolt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára visszautasította a képviselő azon mondatát, ami már-már "Bangóné-i mélységekbe" lökte a felszólalást, miszerint iskolázatlanok a Fidesz szavazói. Ezt minden Fidesz-szavazó nevében kikérte a képviselőtől. Az államtitkár szerint a Jobbik és a Mi hazánk verseng egymással a választókért.

Beszámolt arról, hogy a minisztérium elállt a Híd a munka világába projekttől és az Országos Roma Önkormányzat 2018 végén visszafizette az 1,6 milliárd forint utolsó részletét. A kormány szerepe ezzel lezárult - közölte, majd ismertette az elmúlt évek roma integrációt segítő programjait, például a Biztos kezdet-programot, vagy a három éves kortól kötelező óvodát.


Párbeszéd: Orbán Viktor a legnagyobb klímabűnözők közé került



Tordai Bence (Párbeszéd) szerint azzal, hogy Orbán Viktor megvétózta az unió 2050-es klímacéljait, bekerült a történelemkönyvekbe a legnagyobb klímabűnök közé. Ott van Donald Trump és a hozzá hasonló korlátolt vagy cinikus politikusok között - hangoztatta. Szerinte a kormányfő a klímagyilkos kapitalizmust támogatja, mert fontosabb neki, hogy Mészáros Lőrinc vagyis saját maga szénerőműve termelhesse a profitot, minthogy gyermekeink és unokáink is élhessenek ezen a bolygón. Ez egy öngyilkos politika - fogalmazott, hozzátéve: önök egyszerűen sötétek, szürkék, mint az a térkő, amit a nagyvárosokban a fák helyére raknak.

A Párbeszéd és az MSZP főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a programjára hívta fel a figyelmet, amelyben kiemelt helyen szerepel az új budapesti nagyerdő megteremtése.

Cseresnyés Péter, a Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azzal vágott vissza, hogy a képviselő olyan, mint a görögdinnye: kívül zöld, de belül vörös. A felszólalásnak pedig az az oka, hogy vesztésre állnak a roncsderbin, amit előválasztásnak neveznek - közölte, majd visszautasította a képviselő vádjait.

Szerinte ha Párbeszéd jelöltje lenne a főpolgármester, akkor ugyanaz történne, mint korábban a szocialista-liberális vezetés esetén, amikor a BKV 53 milliárd forint veszteséget termelt, a főváros pedig 217 milliárd forint adósságot halmozott fel úgy, hogy érdemi közlekedési és zöldberuházás nem fejeződött be ebben az időszakban.


KDNP: össze kell fogniuk a pártoknak a határon túli magyarok ügyében


Hollik István (KDNP) kijelentette: az Országgyűlésben a képviselők azért dolgoznak, hogy a magyar nemzet újra erős legyen, ezért össze kell fogniuk nemzetstratégiai ügyekben, és ilyen a határon túli magyarok ügye.

Emlékeztetett: kezdeményezték, hogy 2020 a trianoni békediktátumra és annak igazságtalanságára emlékezve a nemzeti összetartozás éve legyen, de az ellenzék vezető ereje, a DK nemet mondott erre, nem működik együtt nemzeti sorskérdésekben. A DK nem akarja észrevenni a magyarságot érintő kérdéseket, pedig vannak ügyek, amelyek nem lehetnek a pártpolitika martalékai - közölte.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2010 radikális irányváltást hozott a nemzetpolitikában, és az elmúlt évek eredményeként ma már minden magyar ember tudja és érzi, hogy tagja a magyar nemzetnek. Azonban a külhoni magyarság ügye nem válhat pártpolitikai kérdéssé - tette hozzá.

Közölte: nem hagyják, hogy az ezen a területen kialakult széleskörű összefogást és társadalmi egyetértést felelőtlen módon bárki veszélyeztesse.


Fidesz: a cél, hogy Magyarország családbarát ország legyen


Böröcz László (Fidesz) kiemelte: az elmúlt években az egyik legfontosabb cél az volt, hogy Magyarországot úgy állítsák növekedési pályára, hogy minden társadalmi réteg jóléte emelkedjen. A családokat egyre nagyobb mértékben támogatják, a cél, hogy Magyarország családbarát ország legyen - magyarázta.

Azt mondta, a jövő évi költségvetés a családok költségvetése, a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben. A büdzsé fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll - fűzte hozzá.

A képviselő kitért rá: a költségvetés továbbá az elért gazdasági eredmények megvédéséről és az adócsökkentésről is szól.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a költségvetésben a legfontosabb a családok támogatása, a gazdaság megerősítése és a biztonság fenntartása. A családvédelmi akcióterv végrehajtása mellett kiemelt cél a magyar gazdaság eredményeinek megtartása egy lassuló európai környezetben is - magyarázta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!