OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: devizahitelesek, gyermekvédelem, kegyelem)

Belföld, 2024.04.29

A devizahitelesek helyzetéről és a gyermekvédelemről is beszéltek  képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlés ülésén.



Jobbik: a kormány rendezze a devizahitelesek helyzetét!



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelesek helyzetének rendezését és a banki csalásokkal szembeni fellépést kérte a számon a kormányon. A kabinetet azzal vádolta, hogy a devizahitelesek ügyében "lepaktált" a bankokkal, és nem az ügyfelek érdekeit védte.

Azt javasolta, hogy a kormány vezessen be kilakoltatási moratóriumot addig, amíg a devizahitelesek ügyeit nem sikerül tisztességesen lezárni, és hozzon létre kártérítési alapot, amibe a devizahiteleken "nyerészkedők" fizetnének be. Emellett a kormánynak biztosítania kellene az elsétálás jogát, azaz ha az adós betartotta a rá kirótt feltételeket, akkor 5 év elteltével "engedjék szabadon" tartozás nélkül, ne kelljen adósrabszolgaként élnie az életét.

Jelezte: a Jobbik EP-listavezetője, Róna Péter is felhívta a figyelmet a devizahitelesek helyzetének rendezésére.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a kormány 2010 óta számtalan intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítése érdekében, így árfolyamgátat, kedvezményes forintosítást és végtörlesztést vezetett be, százezreknek nyújtva támogatást.

Elismerte, hogy még mindig vannak olyanok, akik ennek ellenére nem tudtak megszabadulni az adósságtól, ugyanakkor szerinte az, amit a képviselő az elsétálás jogának nevezett, nem oldja meg a problémát, hiszen az eredeti állapot visszaállítása azt jelentené, hogy az adósnak nincsen háza, a bank pedig visszakapja a pénzét.


MSZP: a kormányt semmit nem tesz a gyermekvédelemért


Komjáthi Imre (MSZP) arról beszélt, a kormány "harsog" a gyermekvédelemről, de abból, amit tesznek, "csak" a gyermek és "csak" a védelem hiányzik.

Feltette a kérdést, miért rúgták ki a gyermekvédelmi képviselők harmadát. Mi lett velük? Már vármegyénként egy ilyen képviselő sincs - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, hogy az MSZP szerette volna elérni, a gyermekeket ne könyvek fóliázásával és nemzeti konzultációkkal védjék, de javaslataikat a parlamenti bizottságban lesöpörték az asztalról.

Kezdeményezéseik között említette többi között a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer forrásainak emelését, a területen dolgozók bérének megduplázását, az alanyi jogon járó családtámogatások százszázalékos emelését.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: a gyermekvédelem kiemelten fontos terület a kormányzásuk kezdete óta. 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne növelték volna a családok támogatását.

Amikor önök voltak kormányon, egyáltalán nem így gondolkodtak - mondta, hozzátéve: egy tollvonással elvették a gyes egyharmadát, a két-, illetve háromgyermekes családok adókedvezményeinek jelentős részét. Amikor az IMF azt kérte, kritika nélkül csökkentették 13 milliárd forinttal a gyermekvédelmi intézmények támogatását. Eközben a jelenlegi kormány 40 milliárd forintról 127 milliárdra növelte a terület támogatását - tette hozzá.

Lenne miért bocsánatot kérnie a baloldalnak ezektől a gyerekektől - értékelt, majd hosszasan sorolta, mely kormányzati intézkedéseket nem támogatta az MSZP.



DK: a mai napig nem tudni, miért jegyezte ellen Varga Judit a kegyelemi kérelmet


Barkóczi Balázs (DK) azt vetette fel, a mai napig nem tudni, miért jegyezte ellen Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter K. Endre kegyelmi kérelmét.

A kormánypártok mindent megtesznek azért, hogy lemossák magukról a gyalázatot - vélekedett, szóvá téve, hogy a DK javaslatait a törvényalkotási bizottságban leszavazták, nemet mondtak arra is, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök nyilvánosságra hozza az Orbán-rendszer összes eddigi kegyelmi indoklását. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor és a Fidesz nemet mondott többek között arra, hogy a családi pótlék megduplázásával segítsék a szülőket, a gyermekvédelmet, megduplázzák a gyermekvédelmi dolgozók bérét. Milyen gyermekvédelemről és családsegítésről hazudnak maguk? - kérdezte.

Közölte, továbbra is azt akarják, hogy az oktatásban, az egészségügyben vagy a családokban lévő verbális, lelki, fizikai erőszakot a hatóság vizsgálja, és a bíróság ítélje el.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: az állítások jelentős részére már korábban válaszoltak.

A köztársasági elnök hozott egy döntést, ezután nem adott rá magyarázatot, ezért lemondott, amit helyesen tett.

Hozzátette: ha ez az ügy a kormány napirendjére került volna, egyetlen helyes döntés született volna, a nem.

Amikor szavazni kellett a gyermekvédelmi törvény szigorításáról, akkor soha nem támogatták a beterjesztett javaslatokat - vetette a felszólaló szemére. Látványosnak nevezte, hogy amikor a jelenlegi kormánypártok átvették a kormányzást, mintegy nyolcvan pedofil bűnelkövető volt börtönben, most pedig több mint 660.

Szólt arról is, hogy az Országgyűlés előtt van az új gyermekvédelmi törvénycsomag. A ház megvitatja a javaslatokat, lesz lehetőség arra is, hogy támogassák azokat; akkor dől el, hogy mi számít önöknek a gyermekvédelem vagy a politikai haszonszerzés - mutatott rá Dömötör Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!