OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: költségvetés, gazdaság, globális minimumadó)

Belföld, 2022.06.20

A költségvetési tervezetről, a kormány gazdasági intézkedéseiről és a globális minimumadóról is beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



Momentum: több pénz kellene az egészségügyre


Hajnal Miklós (Momentum) arról beszélt, hogy a költségvetés mutatja a legjobban, mi a fontos a kormánynak. A magyarok szerint az egyik legnagyobb probléma az egészségügy helyzete, ezért óriási eredmény volt, amikor Budapest forrásokat harcolt ki az egészségügy javítására - közölte. Hozzátette: a János Kórház teljes megújítása is fontos lenne, de nem látni nyomát a költségvetésben, hol van erre pénz.

Elmondta: több budai villamosvonal korszerűsítése is lényeges cél lenne, de erre sem találni forrást a költségvetési tervezetben.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: amikor a Momentum bekerült egy fővárosi döntéshozó testületbe, a képviselő által említett célok mégsem voltak annyira fontosak, hiszen távol maradtak a Fővárosi Közgyűlés üléséről, pedig a tömegközlekedéssel ott is foglalkozhattak volna.

Kiemelte: az ellenzék kórházakat akart bezárni a kampányban, nem pedig a felújításukról beszélt.


Jobbik: nem működnek a kormány gazdasági intézkedései


Lukács László György (Jobbik) kifejtette: az árstop több olyan terméket érint, amelyből sok fogy és a valóságban több boltban ezek elérhetetlenek. Úgy kellene megoldani a szabályozást, hogy ne lehessen visszaélni vele, mert a valóságban trükköznek az árstoppal - vélekedett.

Közölte: az extraprofit-különadóról is bebizonyosodott, hogy nem jó megoldás, mert a cégek áthárítják az emberekre. A kormány terve az volt, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát, de így van, ők fizetik meg a háború és a rossz gazdasági válságkezelés árát - fogalmazott.

Úgy vélte, a magas áfa miatt a megemelkedett infláció által rekord adóbevételre készül a kormány, vagyis a legszegényebbekkel fizetteti meg az infláció árát.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára erre azt mondta: a képviselő kritizálja a kormány inflációellenes lépéseit, például az árstopot, miközben több ország hasonló lépést vezetett be. Az árstop bevezetése igenis jelentős pozitív hatással van az árakra, 5-6 százalékkal nyomta lejjebb az inflációt - magyarázta.

Kiemelte: az infláció ellen nagyon nehéz küzdeni, hiszen külső hatások okozzák, a legjelentősebb hatással a háború van rá. Minden ország igyekszik a maga eszközeivel küzdeni ellene, Magyarország árstopokat vezetett be - mutatott rá.

Azt is mondta, hogy a lakosság jelentős része támogatja az extraprofit-különadót, a kormány gazdaságpolitikája a helyes út.



DK: álljanak a magyar emberek pártjára és ne a nagyvállalatokéra



Arató Gergelyt (DK) felszólalása előtt Kövér László házelnök "barátságosan" figyelmeztette, mert pártjának korábbi felszólalói átlépték a házszabály kereteit. Hozzátette: ha a képviselő olyan megfogalmazásokat használ, amelyek sértik az Országgyűlés tekintélyét, akkor szankcionálni fogja.

Arató Gergely megköszönve a figyelmeztetést azt mondta, élni szeretne a képviselői szólásszabadság házszabályban rögzített jogával, a figyelmeztetést nem veszi figyelembe. Felszólalásában arról beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzetben Orbán Viktor kormányának a globális, környezetszennyező, nemzetközi nagyvállalatok érdeke a fontos. Emlékeztetett arra, hogy a globális minimumadóról megegyezett a világ minden jelentős országa, az Európai Unió, de Orbán Viktor kormánya megvétózta a bevezetését.

Az ellenzéki képviselő egyetértett azzal a kormányzati érveléssel, hogy ne legyen adóemelés, ne nőjenek az emberek terhei, de szerinte a magyar kormány pontosan ezt csinálja az extraprofit-különadóval, amit az emberekre hárítanak át a cégek. Szerinte a magyar kormány a 700 millió euró feletti árbevételű cégek versenyképességét akarja megvédeni, közben a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyképességére nem figyel oda. Álljanak a magyar emberek pártjára és ne a nagyvállalatokéra! - szólított fel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, ez a kormány volt az, amely a multicégeket bevonta a közteherviselésbe és vetette ki az extraprofit-különadót.

Úgy értékelte, a DK is rácsatlakozott a globális minimumadóról szóló nemzetközi kampányra. Az adó bevezetésével jogköröket adnának ki a nemzeti kormány kezéből, de az adó bevezetése azt is jelenti, hogy továbbra is mániájuk az adóemelés - közölte, jelezve, hogy tartósan és hosszú távon megdupláznák a Magyarországon tevékenykedő vállalatok adóterheit. Szerinte a DK megint külföldi elvárásokhoz igazítja a politikáját.

Közölte, háborús válság idején nem adóemelésre, hanem beruházásösztönzésre és további adócsökkentésre van szükség.

Az államtitkár összehasonlította a szocialista és a mostani kormány válságkezelését, majd azt a következtetést vonta le, hogy ha válság van mind az európai, mind a magyar baloldal a családokra pakolja a terheket, ezt csinálnák most is.

Nem fogjuk engedni, hogy visszatérjen a kudarcos múlt - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!