OGY - Krónika 3. rész (közbiztonság)

Belföld, 2021.04.08

Az egyes rendészeti igazgatási törvények módosítását a közbiztonság erősítése érdekében kezdeményező kormányzati törvényjavaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



A közbiztonság erősítése


Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: a javaslat európai uniós jogszabályok végrehajtását, az ügyintézések hatékonyabbá tételét és a magyar emberek biztonságának erősítését célozza.

Kijelentette: a biztonság a legfontosabb közösségi érdek, és megőrzéséért a kormány mindent megtesz. Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, folyamatosan figyelemmel kísérik a biztonsági helyzetet és megteszik a szükséges lépéseket - fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: a javaslat Frontexet érintő részének célja az EU fellépésének hatékonyabbá tétele a külső határellenőrzés, a visszaküldés és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem, valamint a menekültügy területén. A balkáni útvonalon folyamatosan erősödik az illegális migránsok mozgása az embercsempészek aktív részvételével, a számok komoly biztonsági kihívást jelentenek - közölte.

Bartos Mónika, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: jelenleg különösen fontos minden olyan intézkedés, amely az emberek biztonságérzetének erősítését szolgálja. A javaslat fontos elemének nevezte egyebek mellett a Frontex erősítését, a határok védelmének hatékonyabbá tételét, valamint a közlekedésbiztonság javítását.

Stummer János (Jobbik) a jogosítvány nélkül vezetők elleni szigorúbb fellépést emelte ki a javaslat részletei közül, és kifogásolta, hogy csak most foglalkoznak ezzel.

Juhász Hajnalka (KDNP) arról beszélt, hogy az előterjesztés 20 törvény módosítását tartalmazza, és az egyik legfontosabb a Frontex-együttműködést érinti. A magyar emberek biztonságának erősítését szolgálja a javaslat, ezért pártja támogatja azt - mondta.

Harangozó Tamás (MSZP) kifejtette: a javaslat arról szól, hogy az EU a külső határain határőrökkel és technikai eszközökkel is fellép, és Magyarországon ez hogyan fog működni. Vagyis az a politikai üzenet, hogy az EU a bevándorlás pártján áll és nem akarja megvédeni a határait, nem igaz - vélekedett.

Varga Zoltán (DK) szerint felmerül a kérdés, hogy a törvénymódosításokban vállalt feladatok szakmai teljesítéséhez lesz-e elég megfelelő képzettségű rendőr. Az ellenzéki politikus a közlekedési morál romlása miatt több kihágást - büntetőfékezés, extrém sebességtúllépés, piros lámpán való rendszeres áthajtás - is súlyosabban szankcionálna, azonban határozottan ellenezte a menedékjogról szóló törvény módosításait, amelyek lehetővé tennék a menekültügyi őrizet meghosszabbítását.

Keresztes László Lóránt (LMP) úgy fogalmazott: a közös határvédelmet erősítő lépéseket maximálisan támogatni kell. Bár a Fidesz-kormány politikáját és retorikáját álságosnak nevezte, kiemelte: a migráció a következő évtizedekben folyamatosan súlyosbodó probléma lesz, mert a kiváltó okokat egész Európa nem kezeli még a helyén.

Kontrát Károly a vitákban elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: 2010 és 2020 közt harmadára csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma úgy, hogy a rendőrök 2015-től az illegális migráció elleni fellépésből, valamint tavaly óta a koronavírus-járvány elleni küzdelemből is kiveszik részüket.

A migrációs nyomást érzékeltetve közölte: idén eddig 24 956-an - átlagosan napi 257-en - próbáltak bejutni illegálisan Magyarország és egyben az EU területére, ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 8978 - napi átlagban 95 - ember volt, ami közel háromszoros emelkedést jelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!