OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: háborús menekültek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Belföld, 2022.05.24

Az Ukrajnából menekülőknek nyújtott segítségről, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál tartott választásról beszéltek a képviselők az utolsó két napirend előtti felszólalás során az Országgyűlés keddi ülésén.

Az Országgyűlés plenáris ülése

KDNP: Magyarország segíti a háborús menekülteket


Szászfalvi László (KDNP) azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború egy humanitárius válságot is okozott, amelynek során már több mint 700 ezer menekült érkezett Magyarországra. A magyar emberek, a kormány és a karitatív szervezetek szinte egy emberként segítik a háborús menekülteket - emelte ki.

Magyarország lakosságarányosan a legtöbb menekültet fogadta be és minden menekültről megkülönböztetés nélkül gondoskodik. Az állami intézmények, az egyházak, a karitatív szervezetek, valamint az önkéntesek kiváló munkát végeznek, a kormány pedig hatékony koordinációval, sikeresen látja el ezt a nem mindennapi feladatot - fogalmazott. Hangsúlyozta az eddigi intézkedések nem csupán a menekülők megsegítésére korlátozódnak, hanem az Ukrajnában maradtak érdekében is komoly lépéseket tettek.

Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy egyes külföldi és magyarországi baloldali politikusok, valamint a liberális nyugati média támadja és lejáratja Magyarországot - mondta a képviselő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában kiemelte, hogy egy háború súlyos biztonsági kockázatokat jelent a szomszédos országoknak. Magyarország ezért is érdekelt abban, hogy Ukrajnában minél előbb béke legyen, Magyarország a béke pártján áll - szögezte le.

A kormány legfontosabb kötelessége az, hogy garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát, Magyarország ezért nem szállít fegyvereket, és ezért nem enged át a területén keresztül fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába - érvelt Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte, hogy a kedd reggeli adat szerint Ukrajnából 724 ezer 639 ember érkezett, Magyarország pedig minden menekültet beengedett és róluk gondoskodott is. Szijjártó Péter kikérte magának, hogy voltak, aki megpróbálták összemosni a migránsokat és az Ukrajnából menekülő családokat.

Külön hangsúlyozta, hogy Magyarország vállalja egy iskola és egy kórház újjáépítését Kijev megyében, létszámbeli korlátozás nélkül lát el sebesült ukrán katonákat, valamint vállalja 130 gyermek speciális kórházi ellátását. Magyarország szintén vállalja, hogy a belső menekültek lakhatásának elősegítéséért nagy mennyiségű mobil lakóház szállít ki, és ösztöndíjat ad a hazai egyetemeken ezer olyan ukrajnai fiatalnak, akiknek a háború miatt megszakadtak a tanulmányai.



Fidesz: az Agrárkamara tevékenységét elismerik a tagok


Győrffy Balázs (Fidesz) arra emlékeztetett, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál május 20-án országos választásokat tartottak. A politikus hangsúlyozta, hogy mintegy 79 ezren, közel 70 százalékkal többen adták le a voksukat, mint legutóbb. A 18,5 százalékos részvétel pedig szinte egyedülállóan magas az Európai Unióban - emelte ki.

A magas részvétel azt mutatja, hogy az Agrárkamara tevékenységét elismerik a tagok, akik a kormányzat vidék melletti elkötelezettségét is kiválóra értékelik - fogalmazott. A 79 ezer szavazó minden korábbinál nagyobb felhatalmazást adott a Jakab István vezette Magosz-nak és az azt támogató 17 szakmai szervezetnek - mondta zárásként.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány és az Agrárminisztérium mindig hitt a vidéket fenntartó gazdák erejében. A kormány soha nem látott mennyiségű forrást biztosít az agráriumnak, 2027-ig várhatóan 4265 milliárd forint fordítható a hazai agrárium és az élelmiszeripar megerősítésére, a vidéki területek versenyképességének javítására - hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár hangsúlyozta, az eredményekben komoly szerepe van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. Hozzátette, hogy a májusi választáson a Magosz 17 szakmai szervezettel együttműködve állított közös listát, ezzel megvalósították az agrárium összes szereplőjének képviseletét.
(MTI)

Galériánk

Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!