OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.11.16

A koronavírus-járvány gazdasági kezeléséről és az Országgyűlésnek múlt héten benyújtott törvényjavaslatokról volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.



Párbeszéd: gazdasági téren is utánozza Ausztriát a kormány!


Szabó Tímea (Párbeszéd) a kormányfő egyik televíziós interjúját idézte, szerinte Orbán Viktor azt mondta, az egészségügyi dolgozók csak a gépeket kezelik.

Érdekesnek nevezte a Gulyás Gergely miniszter által hivatkozott munkanélküliségi számokat. Úgy fogalmazott: lehet "hazudozni" a foglalkoztatási statisztikákról, de a KSH számai mást mondanak. Kitért arra, hogy a tavaszi időszakban 200 ezer munkanélkülire költött a kormány 200 milliárd forintot, és eközben Mészáros Lőrinc cégei 186 milliárd forintos állami támogatást kaptak. Ez nem gazdasági válságkezelés - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy Ausztriában 90 százalékig pótolja az állam a kieső béreket, és arra szólította fel a kormányt, hogy ezen a téren is kövesse a szomszédos országot. Elképesztőnek tartotta, hogy tíz év kormányzás után azzal foglalkoznak, hogy az ellenzék mit szavaz meg és mit nem. Ha az ellenzék vagy ő álhíreket terjeszt, akkor miért nem indult egyetlen eljárás sem, vagy miért nem tettek feljelentést? - firtatta. Hozzátette: szerinte éppen a kormány az, amelyik hazudik.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett: döntés született arról, hogy az egészségügyi dolgozók bére megduplázódik. Ezzel szemben a baloldali pártok fizetőssé tették volna az egészségügyet, és ha rajtuk múlik, ma minden koronavírusos betegnek fizetnie kellene az ellátásért. Utcára tettek rengeteg egészségügyi dolgozót - fűzte hozzá.

A munkanélküliségi adatokról elmondta: tény, hogy a baloldaliak által felmutatott 12 százalékról 4 százalék alá sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, és azért dolgoznak, hogy ezt ismét elérjék.

Hangsúlyozta: a kormány az egészségügyi szakemberek javaslatát követi a döntések meghozatalakor, az ellenzék részéről ugyanakkor az hangzott el: "ez egy relatíve ártalmatlan járvány". A fő kérdés az, hogy hogyan lehet megakadályozni, hogy óriási terhelés alá kerüljön az egészségügy, ezért születtek meg az újabb védelmi intézkedések - mutatott rá.

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon vagy az ATV stúdiójában kesereg, és hétfőn kora délután arról posztolt, ha ma lennének a választások, hányan támogatnák az ellenzéket - rótta fel. Önöket a hatalom, a választási szempontok érdeklik, miközben a magyar emberek millió a védekezéssel vannak elfoglalva - értékelt.

Hozzátette, az ellenzék folyamatosan akadályozta a védekezést, nem szavazott meg kulcsfontosságú védelmi intézkedéseket. Szabó Tímea elsővonalbeli szervezője és alakítója volt egy vaskos álhírkampánynak - mondta Dömötör Csaba, és felidézte, hogy a képviselő valótlanságot állított a halálozási statisztikákról, behozta az Országgyűlésbe az álmentős kamuvideóban szereplő hazugságokat.

Az álhír a nemzetközi sajtót is megjárta, a baloldal megturnéztatta - hívta fel a figyelmet az államtitkár, megjegyezve, hogy "egy ilyen ordas húzásnak" a Párbeszédben semmilyen következménye nem lett. Amíg nem kérnek bocsánatot, addig ne számítsanak nyitottságra morális kérdésekben a számonkéréseikkel összefüggésben - közölte. Összegzése szerint az ellenzék hazugságvárat épít, ahonnan ráront azokra az egészségügyi dolgozókra, akik a frontvonalban harcolnak.



LMP: a kormány hagyjon fel a törvénygyártási cunamival



Schmuck Erzsébet (LMP) azt tette szóvá, hogy még 24 óra sem telt el a rendkívüli jogrend parlament általi meghosszabbítása után, amikor a kormány közel negyven törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, ezek többsége pedig szerinte a közjavak lenyúlásáról és a hatalom megtartásáról szól. A gyorsuló koronavírus-járvány közepette a magyar kormány azzal van elfoglalva, hogy a választási szabályokat módosítja, nem annak érdekében intézkedik, hogy talpon maradjanak a bérből és fizetésből élők - tette hozzá.

Arra szólította fel a kormányt, hagyjon fel ebben a kritikus időszakban a törvénygyártási cunamival, koncentráljon az emberek életének megóvására és tisztes megélhetésének biztosítására. Azt kérte, a kormány vonjon vissza minden olyan javaslatot, amelynek nem a járványhelyzet kezelése a célja. Sürgette, hogy a koronavírus miatt karanténba kényszerülő egészségügyi és szociális dolgozóknak biztosítsák a teljes fizetésüket távollétük idejére.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakat úgy értékelte, tavasszal az ellenzék azt az álhírt terjesztette, hogy az Országgyűlés nem működik, most ezt akarják elérni. Jelezte, az Országgyűlésnek működnie kell és a védekezés részleteiről a kormánynak be kell számolnia a parlament ülésén is.

Szerinte számtalan olyan kérdésről vitázik az Országgyűlés, amely a járvány elleni védekezéshez is kapcsolódik, ezek között említette a beruházások támogatását. Hozzátette: amikor a baloldalon gazdasági nehézséggel találkoznak, mindig megszorításokat és újabb terheket raknak a családok és a vállalkozások nyakába.

Közölte, a tárgyalt törvények hosszú távon meghatározzák Magyarország jövőjét, az erről szóló vitákat le kell folytatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!