OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: nemzeti konzultáció, interpellációk)

Belföld, 2023.11.20

A nemzeti konzultációról is hangzott el napirend előtti felszólalás, majd a képviselők a napirend elfogadása után áttértek az interpellációkra az Országgyűlés hétfői ülésén.Fidesz: Brüsszelben változást kell elérni


Zsigó Róbert (Fidesz) kiemelte, az EU képtelen az olyan problémák megoldására, mint a világjárvány, migráció, terror, háború, szankciók és az ezekből fakadó gazdasági nehézségek. Emellett belerángatnák Magyarországot a háborúba, migránskvótát és -gettókat erőltetnének az országra, miközben a nemzeti gazdaságpolitikába is beleszólnának - közölte.

Hozzátette: Brüsszel beengedné a génmódosított ukrán gabonát, amely elárasztotta a kelet-európai piacot, a háborúban álló Ukrajnát pedig gyorsított eljárásban akarja a tagállamok közé emelni, miközben a Magyarországnak járó, jogos forrásokat visszatartják - jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, egész Európa szempontjából meghatározó a migránskérdés; a terrorfenyegetettség összefüggésben áll a migrációval. Brüsszel ezt a tényt a szőnyeg alá söpörve migrációs paktumot fogadott el, amiben a teljes magyar ellenzék támogatta - emlékeztetett.

"Számunkra viszont a magyar emberek biztonsága, így a gazdasági biztonsága kiemelten fontos" - mondta. Hozzáfűzte: a magyar kormány bevezette a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót. Brüsszelben ezeknek az intézkedéseknek az eltörlését akarják elérni, miközben a jogosan járó forrásokat visszatartják - hangoztatta.

Kiemelte: Brüsszelben változást kell elérni, ezért arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: "nem az unióban kell elérni változást, hiszen az unió mi vagyunk, hanem a brüsszeli bürokraták világában". Ennek elérésére a kormány immár 13. alkalommal indít nemzeti konzultációt, hogy az így kapott támogatással magabiztosan tárgyalhasson Brüsszelben.


A Ház hétfőn elfogadta napirendjét, majd áttért az interpellációk tárgyalására.


DK: miért engedték, hogy Románia lehagyja Magyarországot?


Dávid Ferenc (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia már a vásárlóerő-paritáson mért, egy főre eső GDP-ben is megelőzte hazánkat. Ezt szégyenteljesnek nevezte, mert szerinte Románia sokkal rosszabb helyzetből indult.

Jelenleg a román gazdaság két és félszer gyorsabban zárkózik fel az uniós fejlettségi átlaghoz - folytatta és feltette a kérdést: mit csinált jól Románia és mit rontott el Magyarország?

A román gazdasági csoda titka szerinte az, hogy ott nem Orbán Viktor kormányzott tizenhárom éve. Ott az Európai Unióra partnerként, nem pedig ellenségként tekintenek, és a kormány az embereket szolgálja, nem a milliárdosokat és a nagyvállalatokat. Miért engedték, hogy Románia lehagyja Magyarországot? - kérdezte.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár elmondta, hogy Magyarországon decembertől a minimálbér több mint 266 ezer forint lesz, míg a garantált bérminimum 326 ezer forint feletti.

Kijelentette azt is, hogy 2023 az infláció elleni harc, míg 2024 a gazdasági növekedés éve lesz. Jövőre várhatóan a magyar gazdaság növekszik a legjobban a régióban - hangsúlyozta.

Azt is mondta: a fejlettségi szintet meghatározó mérőszámok számos fontos tényezőt nem vesznek figyelembe, például a családpolitikát vagy az ország pénzügyi szuverenitásának növelését.

A képviselő a választ nem fogadta el.


MSZP: mikor lesz akadálymentes a tatabányai vasútállomás?


Gurmai Zita (MSZP) szerint "legfőbb ideje, hogy régi adósságát törlessze a MÁV a tatabányai vasútállomás akadálymentesítésével kapcsolatban". A pályaudvar peronjait régóta csak egy felüljárón keresztül lehet megközelíteni, ami rengeteg nehézséget okoz - mondta.

Már számos ígéret érkezett a beruházásra - emlékeztetett, felidézte, hogy ígértek ideiglenes lifteket is. Szólt azonban egy másik ígéretről is, amely szerint 2025-ben teljes korszerűsítésen esik át a pályaudvar. Valóban felújítják a vasútállomást az eredeti ígéretek szerint? Ha igen, akkor azt mikorra tervezik? - kérdezte.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a kérdésre úgy válaszolt: megkapta a hatósági engedélyt az a három ideiglenes felvonó, amelyet már régóta megígértek, és amelyek elsősorban a MÁV hibájából nem épültek meg eddig. A liftek várhatóan a jövő év első felében készülnek el.

Beszámolt arról is, hogy a pályaudvar teljes átalakításának tervezése jövő júniusában fejeződhet be. A 30 milliárd forintos beruházásra azonban a jövő évi költségvetésben nincs forrás, így az azt még nem valósítják meg - tette hozzá.

A képviselő a választ nem fogadta el.


Momentum: mit tesz a kormány a herbálterror ellen?


Lőcsei Lajos (Momentum) arról beszélt, hogy sok vidéki településen egyre nehezebb az élet a bűncselekmények, különösen a dizájner drogokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Sürgős beavatkozásra van szükség, herbálellenes akciócsoportot kell létrehozni - jelentette ki. Hozzátette: emellett a rendőri jelenlétet is meg kell erősíteni az érintett településeken.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a kábítószerek romboló hatása iszonyatos, a fiatalokra pedig különösen rossz hatással vannak. A kábítószer növeli a bűnözést is, ezért fontos a nulla tolerancia hirdetése a kábítószerekkel szemben, ugyanakkor veszélyes, hogy egyes momentumos politikusok kábítószerek legalizálásáról beszélnek - mondta.

Hangsúlyozta: ezzel szemben a kormány keményen fellép a kábítószerekkel szemben.

A képviselő nem fogadta el a választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!