OGY - Krónika 4. rész (eszközkezelő program)

Belföld, 2019.10.22

Az ellenzéki pártok támogatják, de keveslik a Nemzeti Eszközkezelő program változtatását célzó előterjesztés tartalmát - hangozott el a törvénymódosítás keddi, parlamenti vitájában.



MSZP: a kormányzati intézkedések eddig nem hoztak sikert


Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka Magyarország egyik legnagyobb problémájának nevezte a lakhatási válságot, ami szerint nem csak a fiatalokat érinti, hanem azokat a családokat is, akik hitelt vettek fel a lakáshoz jutásuk érdekében. Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit úgy értékelte: a kormány sikert kommunikált, az ellenzék viszont kritizálta a lépéseket, köztük az eszközkezelő működését is. Úgy vélte: a kormányzati intézkedések nem hozták meg azt a sikert, amit a kabinet ígért a családok számára. Ugyanakkor jelezte: a jelen javaslatot az MSZP támogatni fogja, mert segítséget ad annak a több száz családnak, akik nem nyilatkoztak arról, hogy visszavásárolják-e ingatlanjukat. A kormányt arra kérte, hogy segítsen azoknak a családoknak is, akik eddig semmilyen intézkedéssel nem tudtak élni.



DK: hosszú távú megoldásra lenn szükség


Arató Gergely, a DK vezérszónoka hosszú távú megoldást sürgetett az ügyben, mert szerinte a javaslat azt mutatja, hogy a kormány továbbra is a rövid távú, egyszeri akciókban hisz, nem pedig rendszert épít. Szerinte olyan megoldásra van szükség, amely alapján hosszabb távon is kiszámítható módon nyilatkozhatnak az eszközkezelő bérlői ingatlanjuk megvásárlásáról.


Párbeszéd: több tőkét kell adni az eszközkezelőnek


Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte: ha Orbán Viktor miniszterelnök helyesli a családok kilakoltatásának megállítását, a kormány miért nem tesz ilyen intézkedéseket? Mit tesznek a lakhatási szegénység ellen, ami az emberek negyedét érinti? - sorolta kérdéseit.

Az eszközkelőt szerinte nem tőkésítették fel rendesen, csupán néhány tízezer családon tudott segíteni - sérelmezte, hozzátéve: többször javasolták a forrásai növelését.

"Önök lemondtak a társadalom nagy részéről" - jelentette ki, hangsúlyozva: a Párbeszéd kiáll a lakhatási jog mellett. Pártja szerint a lakáspiac nem lehet ugyanolyan piac, mint a többi - ismertette.

Kozmetikai intézkedésnek nevezte a változtatást, ami szerinte semmit nem ér, csupán néhány családnak jelent könnyebbséget. Utóbbi miatt támogatni fogják az előterjesztést, de további lépéseket várnak a kormánytól - jelentette ki.


A Jobbik támogatja az előterjesztést


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta: egy alapvetően "elbarmolt" devizahiteles ügyet kívánnak orvosolni. Megjegyezte ugyanakkor, támogatni fogják az előterjesztést, még ha az csak keveseken is segít.

A kereskedelmi bankok tevékenységét az egyes devizahitelesekkel kapcsolatban az uzsorázáshoz hasonlította, amelyet egy "összejátszás" eredményeként tehetnek meg. Iparszerűen írattak alá olyan papírokat, ahol nem szerepelt a hitelösszeg. Szerinte az ilyen esetek ellen fel kellett volna lépni.

Sorolta a visszásságokat, megjegyezve: mindezt a parlamentben a kormányoldal részéről közöny fogadta.

"Ne merészeljenek átfogó megoldásról beszélni!" - fogalmazott, kijelentve: a családok évében több mint ezer családot dobtak ki a saját otthonukból, anélkül, hogy gondoskodtak volna lakhatásukról.

Üdvözölte az ellenzék fővárosi javaslatát, miszerint tiltanák az elhelyezés nélküli kilakoltatást.


MSZP: a javaslat csupán "sebtapasz"


Mesterházy Attila (MSZP) sebtapasznak nevezte a változtatást, és átfogó megoldást sürgetett. Azt mondta: szükség lenne egy banki elszámoltatásra arról, hányszor is fizették már ki a hitelesek a lakásuk árát.

A szerződések szerint minden tisztességes jogállamban semmisnek minősülnének, mivel nem volt korrekt a tájékoztatás. Arra is felszólította a kormányt: mondja fel a szerződést az EBRD-vel, amely biztosítja a bankok profitját.

Közölte ugyanakkor: minden olyan megoldást támogatnak, ami akár egyetlen családon is segít, de nem tartotta elégségesnek az intézkedést.



Volner: több pénz kell az eszközkezelőnek


Volner János független képviselő szerint többekhez hasonlóan azt javasolta, hogy bővítsék ki az eszközkezelő tevékenységét, szánjanak erre több pénzt.

Kijelentette, a bírósági végrehajtókat nem ellenőrzik, így ők "szakmányban bűnözhetnek".


Kormány: a probléma a szocialisták kormányzásakor vált tömegessé


Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár zárszavában megköszönte a támogató nyilatkozatokat.

Kijelentette: furcsa hallani a szocialisták kritikáját, mert bár valóban rengeteg embernek okozott szenvedést a probléma az elmúlt évtizedben, a devizahitelezés a szocialista kormányok idején vált tömegessé, akkor hajszolták bele az embereket abba.

Sorolta az eddigi intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!