OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2021.02.22

A szociális dolgozók béremeléséről, a vendéglátóipar támogatásáról és a védőoltások beszerzéséről kérdeztek a képviselők az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: bérrendezést szociális dolgozók számára!



Ungár Péter (LMP) bérrendezést, és egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést követelt a szociális dolgozóknak. Úgy értékelt: a miniszterelnök és a kormány elfeledkezett a szociális dolgozókról, akik kiemelkedő munkát végeznek a járvány alatt, miközben ők a legrosszabbul fizetett állami munkavállalók. Hangsúlyozta: utoljára akkor volt béremelés az ágazatban, amikor baloldali kormány volt, és úgy látszik, hogy ismét baloldali kormány kell majd ehhez.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyetértett azzal, hogy elismerés illet minden szociális dolgozót. Szerinte ugyanakkor nem béremelést hanem bércsökkentést hajtott végre utoljára a baloldali kormány, hiszen egyhavi fizetést elvett a szociális dolgozóktól.

Ezzel szemben - hangsúlyozta - a Fidesz-KDNP-kormány 2014-ben bevezette az ágazati bérpótlékot 90 ezer dolgozó számára, ami évi 12 milliárd forint többletet jelentett. Hozzátette: 2015-ben ágazati bérkiegészítést vezettek be, ami átlagosan bruttó 16 ezer forint bérnövekedést jelentett több mint 66 ezer dolgozónak 16 milliárd forintból, majd 2017-18-ban összevolt ágazati bérpótlák emelést hajtottak végre 9 milliárd forintból több mint 14 ezer főt érintve.

Úgy összegzett: tavaly 14 százalékos béremelés volt, 110 százalékkal nőttek a bérek a szociális ágazatban a bérek az elmúlt időszakban.

Ungár Péter a választ nem fogadta el.


Párbeszéd: mikor segít a kormány vendéglátósokon?



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a vendéglátással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások támogatását kérte számon a kormányon. Elmondta: a Covid-2021 ellenzéki vizsgálóbizottság ülésén Csörgics Mátyás, az Éjszakai Városért Egyesület alelnöke többek között a bértámogatás 50-ről 70 százalékra emelését, a rezsiköltségekkel kapcsolatos moratóriumot, a SZÉP-kártya "zsebei" közötti átcsoportosítás lehetőségének megteremtését és az 5 százalékos éttermi áfa megtartását javasolta. Mit venne át a kormány ezekből a javaslatokból? - tette fel a kérdést.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában rámutatott: a képviselő által említett szervezet nem egy valódi vizsgálóbizottság, hanem pusztán "baloldali haszonlesés". Arra szólította fel a képviselőt, hogy ne újabb, nem létező bizottságok ügyeiben interpelláljon, hanem foglalkozzon azzal, hogy a "kamuvideós" Korózs Lajos még mindig az egészségügyért felelős bizottság elnöke lehet.

Úgy értékelt: az ellenzék kizárólag politikai cirkuszt akar csinálni, erről szól ez a bizottság is, miközben akadályozza a védekezést, kamuhíreket gyárt, támadja a védekezés vezetőit, oltáselleneségével pedig elbizonytalanítja az embereket.

Ha önökön múlna, akkor nem lenne bértámogatás, és bérleti díj elengedés sem, mert jó előre kijelentették, hogy nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot - hangsúlyozta.

A SZÉP-kártyákkal kapcsolatban jelezte: idén még nagyobb szükség van arra, hogy a nehéz helyzetbe került szálláshelyszolgáltatók forgalmát élénkítsék, így a kormány továbbra is azt a szabályozást tartja helyesnek, hogy azokon a füleken lehessen felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat, ahova a munkavállalók kérték.

Kocsis-Cake Olivio nem fogadta el a választ.



Fidesz: hogy halad a védőoltások beszerzése?



A fideszes Kovács József azt kérdezte, hogy halad a védőoltások beszerzése. Hangsúlyozta: a járvány Magyarországon is felszálló ágban van, ezért minden oltóanyagra szükség van, mert csak a védőoltás mentheti meg a gazdaságot és a munkahelyeket. Úgy értékelt: eközben a baloldal az emberekben félelmet és bizonytalanságot kelt a vakcinákkal kapcsolatban, oltásellenességet terjeszt, miközben ők maguk "a rendszert kijátszva, titokban védőoltásért rohangálnak".

Menczer Tamás külügyi államtitkár ismertette: Magyarország - elsőként Európában - Oroszországgal és Kínával is megállapodott vakcinákról, a szerződés és a vásárlást pedig a magyar szakemberek alapos vizsgálata előzte meg.

Közölte: a kínai Sinopharm állami vállalattal 5 millió adag oltásra kötöttek megállapodást, ez 2,5 millió ember beoltására elegendő és 4 ütemben, februárban, márciusban, áprilisban és májusban érkezik Magyarországra. Hozzátette: az első szállítmány - 500 ezer adag helyett 550 ezer - már megérkezett, az NNK pedig a vakcinát és dokumentációját is megfelelőnek találta, így ezen a héten megkezdődhet az oltás ezzel a vakcinával is.

Beszámolt arról, hogy az orosz vakcinából 2 millió adagra kötöttek szerződést, ebből 40 ezer adag már megérkezett, hétfő este újabb 100 ezer adag jön, de ezen a héten és a következő hetekben is még jelentős mennyiségeket várnak.

Megerősítette: ez így azt jelenti, hogy május végéig, nyár elejéig 3,5 millió emberrel többet tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország.

Veszélyesnek nevezte ugyanakkor azt, hogy "egyes gyurcsányista, baloldali politikusok" azért harcolnak, hogy az általuk vezetett kerületben vagy településen ne oltsanak az orosz és a kínai vakcinával. Ez egy rendkívül felelőtlen és veszélyes magatartás - jelentette ki.

A képviselő elfogadta a választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!