OGY - Krónika 4. rész (kérdések)

Belföld, 2021.03.01

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központról, a Magyar Falu programról, a fiatalok lakásvásárlásáról és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély sorsáról érdeklődtek a képviselők a hétfői kérdések során a parlamentben.



Párbeszéd: a kormány kivel egyeztetett a Nemzeti Cirkuszművészeti Központról?



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy a kormány érdemben egyeztetett-e a terézvárosi lakosokkal és az érintett önkormányzatokkal a Nyugati pályaudvar mellé tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központról.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, a baloldali városvezetőknek és Karácsony Gergely főpolgármesternek két dolog nem tetszik, ha épül valami Budapesten, illetve, ha nem épül.

A fővárosnak vannak elhanyagolt, ápolatlan területi, a kormánynak vannak javaslatai és forrásokat is biztosít, hogy ezek a területek legyenek szépek és ápoltak - közölte. Hozzátette, ennek a tervnek része, hogy egy jelentős közpark épüljön.



Fidesz: hogyan folytatódik a Magyar Falu Program 2021-ben?



Balla Mihály (Fidesz) arról érdeklődött, milyen további pályázati lehetőségekre számíthatnak a kistelepülések 2021-ben a Magyar Falu program keretében. Szerinte a program 2019-es indulása új életet lehelt az ötezer fő alatti településekbe, már ilyen rövid idő alatt is sok helyen megállt a népességfogyás. Sőt, kilencszáz kistelepülésen a falusi csok indulásával a lakosságszám is növekedésnek indult - mondta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, a Magyar Falu programnak nagyon fontos szerepe van a gazdaság újraindításában. Hozzátette: van háromezer településvezető, aki nem sír, mint a baloldali fővárosi vezetők, hanem meri vállalni a program támogatásait és nagyszerű dolgokat hajt végre.

Ismertetése szerint a programnak négy pillére van: a falusi csok, a falusi útalap, a helyi életminőség javítását célzó programok, valamint új elem, a falusi kisboltok támogatása.



Független: töröljék el a fiatalok lakásvásárlási illetékét



Farkas Gergely (független) nagyon fontosnak nevezve a családalapítás előtt álló fiatalok támogatását, de szerinte nem szabad elfelejteni azokat a fiatalokat sem, akik nem tudják igénybe venni ezeket a támogatásokat, de szeretnének otthont teremteni. Jelentős részük csak hitellel szerezhet saját ingatlan, emellett a lakás forgalmi értékének négy százalékát is be kell fizetniük illetékként - magyarázta.

Javasolta, segítsék a 35 év alatti, hitelfelvételre kényszerülteket azzal, hogy mentesítik őket az illeték alól.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára közölte, azokról a fiatalokról sem felejtkeznek meg, akik nem jutottak el a családalapításig. Hozzátette: a törvény szerint a 35 év alattiak az első otthon megszerzésekor - 15 millió forintos vételár alatt - csak a vagyonszerzési illeték felét kell megfizetniük, a fennmaradó összegre automatikusan jár nekik a 12 havi, pótlékmentes részletfizetés.

Ismertetett néhány, a fiatalokat segítő intézkedést. Elmondta, 2010 és 2020 között a 15-29 éves korosztályban 60 százalékkal csökkent a munkanélküliség, jövőre pedig szja-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok.



Jobbik: mi lesz a szabadkígyósi Wenckheim-kastéllyal?



Stummer János (Jobbik) a szabadkígyósi Wenckheim-kastély sorsáról indult társadalmi egyeztetésről érdeklődött. Felidézte, hogy tavaly egy törvénymódosítással a Lázár János (Fidesz) által vezetett mezőhegyesi ménesbirtokhoz került volna az épület, de a környéki polgárok aláírást gyűjtöttek és a Fidesz meghátrálásra kényszerült, majd társadalmi egyeztetés indult a kastély sorsáról.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, az épület benne van a Nemzeti Kastély- és Várprogramban. Az elmúlt években, illetve idén is összesen 63 milliárd forinttal támogatja a kormány a programot, így a szabadkígyósi kastélynak több mint másfélmilliárd forintot biztosítanak turisztikai fejlesztésekre, ezt 1,7 milliárd forint uniós forrással egészítik ki.



Az MSZP a napelemes rendszerek támogatásáról érdeklődött



Szabó Sándor (MSZP) közölte, jelentős átalakulás előtt van a magyar napenergiapiac, megszűnik a népszerű szaldós elszámolás. Ezzel a lehetősséggel a háztartások le is nullázhatták a villanyszámlájukat, ha a napelemek megtermeltek annyi energiát, amennyit felhasználtak - részletezte.

Most az érintettek azzal szembesültek, ha támogatást akarnak igénybe venni a napelemes rendszerükhöz, akkor júniusig meg kell kötniük a szerződést a szolgáltatójukkal - közölte. Megjegyezte, egy ilyen rendszer tervezése sok időt vesz igénybe, sokan önhibájukon kívül eshetnek el a támogatástól.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára uniós irányelvvel indokolta a szaldós elszámolás szabályainak módosítását.

Kitért arra, hogy az új otthonfelújítási támogatás lehetővé teszi a legalább egy gyermeket nevelőknek, hogy támogatást vegyenek igénybe napelemes rendszer telepítéséhez. Ez ugyanazt a megtérülést eredményezi, mint a szaldós elszámolás - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!