TV műsor

OGY - Krónika 5. rész (eljárások elektronizálása)

Belföld, 2019.10.22

Az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná - a többi között ezt tartalmazzák az egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges törvénymódosítások, amelyet kedden tárgyalt meg az Országgyűlés.Előterjesztő: az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapnáPogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, az első jogosítványt szerző, az új vizsga kategóriát teljesítő, vagy az orvosi alkalmasságot meghosszabbító polgár - valamennyi feltétel teljesítését követően - azonnal rendelkezhet vezetési jogosultsággal. Hozzátette: a vezetői engedély igénylése és gyártása automatikusan és illetékmentesen fog történni.

Olyan videotechnikát alkalmaznak majd, amely lehetővé teszi, hogy az eljárás során az ügyfél teljesen elektronikusan azonosítsa magát anélkül, hogy személyesen megjelenne a hatóság előtt, továbbá biztosítja az okmánykiadáshoz szükséges arcképfelvétel elkészítését is - ismertette.

Az államtitkár kifejtette: lehetővé válik, hogy az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezessen, hogy jogosítványát kézhez kapná, illetve úgy kaphatja meg az okmányt, hogy nem lesz szüksége arra, hogy a hatóságnál megjelenjen.

Az újszülöttek okmányaival kapcsolatos változtatásokról közölte, a Magyarországon intézeti környezetben született, egyértelmű jogi státuszú újszülötteknek - akiknek az anyakönyvezését az egészségügyi szolgáltató kezdeményezi - hivatalból állítják ki a születési anyakönyvi kivonatot, a személyazonosító igazolványt, a lakcím- és a TAJ-kártyát. Ezeket az okmányokat egy csomagban kézbesítik majd - részletezte.

Kitért arra, hivatalból indulhat meg a jövőben az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások, a nevelési ellátás és az anyasági támogatás igénylése az adatok elektronikus továbbításával.

Pogácsás Tibor elmondta azt is, a születési névtől, egyéb viselt névtől eltérő, a házasságkötés során választott házassági név miatti okmánycserék automatikusan valósulhatnak meg. Hozzátette: házasságkötéskor történt névváltozáskor hivatalból állíthatják ki a személyazonosító igazolványt, valamint a lakcímkártyát, a hatóságok ugyancsak hivatalból intézkednek az új adóigazolvány, a TAJ-kártya, a vezetői és forgalmi engedély, a törzskönyv és az útlevél kiállításáról is.

A halálesetek bejelentésekor az anyakönyvezéshez kapcsolódó eljárások egy részét elektronizálják - számolt be az államtitkár. Elmondta, a javaslat előírja a halottvizsgálati bizonyítvány továbbításával kapcsolatos feladatok elektronizálását, illetve az automatikus adattovábbítást az érintett szakrendszerek között.

Új szolgáltatásként beszélt arról, hogy az állampolgár nyilatkozhat arról, hogy halála esetén mely szolgáltatókat lehet elektronikusan értesíteni halála tényéről, idejéről.

Kitért arra, az arcképelemző és a rendőrségi törvényt kell módosítani ahhoz, hogy az igazoltatottról fényképet készíthessenek, majd azt online azonnal összehasonlíthassák az arcképtárban tárolt felvételekkel.Fidesz: példaértékű a javaslatSalacz László (Fidesz) frakciója támogatásától biztosítva a törvényjavaslatot azt mondta, az figyelemreméltó és példaértékű elképzeléseket tartalmaz.

A kormánypárti politikus is beszélt a vezetői engedélyek igénylésének változásáról, felhívta a figyelmet arra, hogy a házassági névhez kötődő okmánycsere új szabályai a magyar állampolgárok Magyarországon kötött házasságára vonatkozik.

Kitért arra, hogy az újszülöttek összes okmányát a születést anyakönyvező anyakönyvvezető továbbítja majd a családnak.Jobbik: a bűnüldözés hatékonyságát is növeli a javaslatVarga-Damm Andrea (Jobbik) közölte, a törvényjavaslat egyértelműen a polgárok adminisztrációs terheit csökkenti, de tartalmaz rendelkezéseket a bűnüldözés hatékonyságának növelésére is. A Jobbik támogatja a javaslatot - tette hozzá.

Javaslatot tett egy értesítési rendszer kidolgozására, amelynek révén Magyarország értesítést kap arról, ha külföldön meghal egy magyar, de más állampolgársággal rendelkező polgár.DK: rendőrállami szemléletet tükröz a javaslatArató Gergely (DK) úgy értékelte a törvényjavaslatot, hogy a kormány adatéhsége határtalan, mindent szeretne tudni a polgárokról. Szerinte az előterjesztés nem fog megfelelni az unió adatvédelmi rendeletének, különösen a célhoz kötöttség követelményének és az adatokkal történő rendelkezés elvének.

Kifogásolta, hogy követhetetlenül kibővülne a lakcímnyilvántartásból adatot igénylők köre. Szóvá tette, hogy különösen védett, egészségügyi adatokat adhatnak át különböző, például a közlekedési hatóságnak. Ez nyilvánvalóan sérti az állampolgároknak a saját adataikhoz való jogát - hangoztatta.

Igazi klasszikus rendőrállami szemléletet tükröző javaslatról van szó - vont mérleget.MSZP: a javaslat segít megspórolni a választók pénzét, idejétHarangozó Tamás (MSZP) is frakciója támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, amely szerinte megspórolja a választópolgárok pénzét, idejét. Ugyanakkor kezdeményezte, hogy a kormány tegyen valamit a kormányhivatalokban lévő áldatlan állapotok, munkaerőhiány és alacsony fizetések ellen, mert ezen csak digitális eljárással nem tudnak változtatni.

Frakciótársa, Mesterházy Attila is jó iránynak tartotta a törvényjavaslatot, de szerinte érdemes odafigyelni, hogy a változtatások minél felhasználóbarátabbak legyen, mert nem 10 millió informatikus országában élünk. Jó iránynak tartotta az adatbázisok összekötését is.ZárszóPogácsás Tibor elmondta, a javaslat készítésekor figyelemmel voltak az adatvédelmi szabályokra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!