OGY - Krónika 5. rész (Fudan Egyetem)

Belföld, 2021.05.27

Az ellenzék éles kritikája mellett folytatta az Országgyűlés a Fudan Egyetemről szóló előterjesztés tárgyalását csütörtökön.



MSZP: számos tételt nem indokol a kormány


Molnár Gyula (MSZP) azt kérdezte: miért most, miért így és miért ezt? Szerinte ezen kérdésekre még nem adott választ a kormányoldal a Fudan Egyetemmel kapcsolatban.

Sérelmezte, hogy nincs indok az előterjesztés számos tételére, például arra, hogy az egyetem ingyenes kapja meg az ingatlant. Azt is felvetette: nem lenne-e kedvezőbb az a hitel, amit az uniótól vesz fel az ország.

"Én a szívem mélyén Ázsia-párti vagyok" - hangsúlyozta, szerinte is nyitni kell a többi között Kína felé. Feltette ugyanakkor a kérdést: hogyan lehetséges, hogy más országokban Kínán kívül nem nyújt teljes spektrumú képzést az egyetem, egyedül Magyarországon teszi majd ezt.

Kijelentette azt is: egy 500 milliárd forintos egyetemalapítást elő kellett volna készíteni a parlamentben, ez azonban nem történt meg.
Szerinte a magyar felsőoktatás bezárkózik majd, és mind az oktatói, mind a tanulói elit ide fog koncentrálódni, ami hosszú távon nem tesz jót.

Összefüggésbe hozta az előterjesztést a Közép-európai Egyetem ügyével, utalva arra, hogy a kormányoldal akkori problémájára, arra, hogy a CEU a magyar törvényektől eltérően működött.


DK: a javaslat bűn a magyar fiatalokkal szemben



Arató Gergely (DK) szerint tévedésre és rossz irányra épül a javaslat, sőt bűn a nemzettel és a magyar fiatalokkal szemben.

Szerinte egy állami területtel, 100 milliárd forintnyi közpénzzel és egy jelentős hitellel hoznak létre egy magánintézményt. Egy vagyonkezelő alapítványt, ami rendelkezhet a vagyonnal minden ellenőrzés nélkül.

Kiemelte: "önök azzal utálták el a CEU-t", hogy vonatkoznia kell rá a magyar felsőoktatási törvényeknek. A most tárgyalt egyetemre mégsem vonatkozik majd számos hazai jogszabály.

Kifogásolta, hogy nem a magyar egyetemek kapnak elegendő forrást. Arról is beszélt: a magyarok sokaságának nem érdeke ennek az egyetemnek a megépítése, az a jól fizető hallgatóknak vagy Kínának az érdeke.

"Önök ismét megszegték az adott szavukat" - folytatta, mondván: az atlétikai világbajnokság feltételei között azt ígérték: a területen egy diákváros létesül. Szerinte a fővárosnak is le kell vonnia a következtetéseket és visszavonni a világbajnokság támogatását.

Üzent a kínai állam képviselőihez is: a következő demokratikus kormány a kölcsönös együttműködésre nyitott lesz, de arra nem, hogy magyar pénzből építsen Kína politikai és gazdasági hídfőállást Európában.


LMP: kizárólag Kínát szolgálja a beruházás


Keresztes László Lóránt (LMP) szerint is kizárólag Kínát, annak kommunista pártját szolgálja a beruházás.

Megismételte: a kormány hazudott a magyar egyetemeknek. Hatalmas forrásokat ígért, mégsem biztosítja azt. A Fudan Egyetemre ugyanakkor 550 milliárdot költene, amelyre senkitől nem kapott felhatalmazást.

"Önök rárontottak saját nemzetükre" - fogalmazott, hozzátéve: a magyar felsőoktatás finanszírozásából százmilliárdokat vontak ki.

Nemzetbiztonsági kockázatokról is említést tett. Szerinte nem volt eddig olyan kormány a rendszerváltlás óta, amely ilyen módon zálogosította volna el a magyar fiatalok jövőjét.

Frakciótársa, Csárdi Antal azt idézte fel, hogy a kormány megakadályozta annak a közös uniós állásfoglalásnak a létrejöttét, amely Hongkong kínai elnyomása ellen emelte volna fel a szavát.

Sérelmezte azt is, hogy az egyetem alapdokumentumából törölték a függetlenséget és hitet tettek a szocialista értékek betartására.

Ő is sérelmezte a diákváros-projekt "leamortizálását". A Fudan Egyetemet a magyar diákok kárára valósítják meg - értékelt.





Párbeszéd: a Fidesz az 1 százalék érdekében kormányoz a 99 helyett



Tordai Bence, a Párbeszéd vezérszónoka szerint a Fudan Egyetem jó példa arra, hogy a Fidesz az 1 százalék érdekében kormányoz a 99 helyett.

A kínai egyetem "jó lesz" egy szűk elitnek, amely oda járathatja a gyermekét, jó lesz a kínai állami bizniszegyetemnek, hiszen "hatalmasat kaszálnak rajta", és jó lesz Mészáros Lőrincnek és barátainak, akik alvállalkozóként túlárazott lehetőségeket kapnak. Az egyetemépítés károsultjai pedig a magyar adófizetők lesznek, akik kifizetik a beruházás 540 milliárdos költségét, különösen pedig a vidéki magyar fiatalok, akiktől elveszik a Diákvárost.

Kifogásolta a campusépítés 540 milliárd forintos költségét, miközben az egész magyar felsőoktatás éves finanszírozására csak 453 milliárdot költ a kormány.

Ugyancsak nehezményezte, hogy a kormány visszautasítja a "majdnem ingyen hitelt", amit az unió nyújt az helyreállítási alapból, de hatszoros áron felveszi a kínai hitelt.

Azt is firtatta, hogy hova tűnik a 200 milliárd forintos különbség, ami a tervezett, 540 milliárdos hitel és a kínai állami építőmérnöki vállalat 338 milliárd forintos árajánlata között van.

Az ellenzéki politikus megítélése szerint nem alaptalan az félelem sem, hogy az egyetem valójában kémközpont lesz.

A kormánypárti politikusok érvére pedig, hogy sok európai ország együttműködik a Fudannal, úgy reagált, a valóban létező közös képzési programok mégiscsak kevésbé veszélyesek, mint odaadni egy fél kerület területét és hagyni, hogy főhadiszállást építsenek rajta.

"Egyetlen négyzetméter területet sem adunk át a Fudan-projektnek" - fogalmazott Tordai Bence, hozzátéve, hogy ezért indítanak "nemzeti konzultációt" az egyetem építéséről és támogatják a június 5-re tervezett Fudan-ellenes tüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!